DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Kim’s Video

Kim’s Video and Music oli legendaarinen videovuokraamo ja -kauppa New Yorkissa. Olemassaolonsa aikana (1987–2014) se oli käsite leffahullujen keskuudessa: kokoelma oli alan harrastajalle aarreaitta, työntekijät tylyjä ja tietäväisiä. Hyllyt pursuilivat mitä kummallisinta tavaraa, tekijänoikeuksien ei annettu olla este, eikä vuoden 2005 FBI-ratsiakaan hidastanut tahtia. Taustalla vaikutti mystinen Mr. Kim, korealainen liikemies, jonka liiketoimintatavat aiheuttivat ihmetystä, mutta jonka innostus kaikenkarvaisia elokuvia kohtaan piti operaation pitkään veden pinnalla.

Ajat kuitenkin muuttuvat, ja vuonna 2008 ketjun lippulaiva, 55 000 elokuvan Mongo Kim’s, joutui sulkemaan ovensa. Kim luovutti kokoelman sisilialaiselle Salemin pikkukaupungille sillä ehdolla, että se säilyy yleisön käytettävissä. Lupaus ei pitänyt, ja seuraavan vuosikymmenen aikana videovuokraamojen aikakausi päättyi kaikkialla. Kim’s Videon muisto ja rakkaus fyysistä mediaa kohtaan jäi silti kytemään harrastajien parissa, ja vuonna 2017 entinen vakioasiakas David Redmon päätti selvittää, mitä oikein tapahtui ja mitä olisi vielä tehtävissä.

Redmonin ja Ashley Sabinin dokumentti alkaa henkilökohtaisena videoesseenä mutta muuttuu pian matkakertomukseksi, kun kadonneen kokoelman mysteeri vie tekijät sekä Sisiliaan että Koreaan. Lopussa ollaan jo jännitysnäytelmän puolella, kun Redmon ottaa Werner Herzogin ”elokuvantekijä on varas” -heiton kirjaimellisesti ja ryhtyy epätoivoisiin tekoihin elokuvakulttuurin puolesta.

Jussi Tarvainen

Kieli: englanti, italia, korea
Tekstitys: englanti huonokuuloisille
Kesto: 86 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Yhdysvallat

Ohjaaja: David Redmon, Ashley Sabin
Tuottaja: Ashley Sabin, David Redmon, Deborah Smith, Dale Smith, Francesco Galavotti, Rebecca Tabasky
Tuotantoyhtiö: Carnivalesque Films
Levitysyhtiö: 10/30/1982