DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Jope ite

Rakastettu humoristi ja viihdetaiteilija Jorma Olavi ”Jope” Ruonansuu muistetaan monialaisista imitaatioistaan, musiikistaan ja sketsiohjelmistaan. Uunituore dokumentti Jope ite pureutuu syvälle siihen, miten kemiläisen työläiskodin koulukiusattu lapsi kasvoi koko kansan suosikiksi. Jopen huumori vei Suomea juppiajan rääppiäisistä laman kurjuuden läpi Nokia-vetoiseen nousukauteen.

Tunteikas dokumentti rakentaa henkilökuvaa ujosta ja kiltistä mutta nopeaälyisestä ja omaperäisestä taiteilijaluonteesta. Huonompia hetkiä kamppailussa alkoholin ja ylipainon kanssakaan ei kaihdeta. Jopet Show´n sketsitkin saattoivat omalla tavallaan kertoa omakohtaisista kokemuksista.

Haastateltavina ovat kotimaisen viihteen keskeiset tekijät Vesa-Matti Loirista Timo Koivusaloon sekä Ruonansuun läheisimmät perheenjäsenet ja yhteistyökumppanit. Jopen omia karikatyyrejä on herätetty eloon animaation avulla, ja mukana on harvinaisia keikkataltiointeja pitkän uran varrelta. Jopen oma taival päättyi 2020 syövän aiheuttamiin komplikaatioihin. Hänen muistonsa elää silti yhä, mistä esimerkkinä toimii tasavallan presidentin vierailu taiteilijan lapsuuden Syväkankaan koululle.

Paavo Ihalainen

Elokuvan ohjaaja Marko Talli on paikalla näytöksessä su 5.2.

Kieli: suomi
Tekstitys: englanti
Kesto: 88 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Suomi

Ohjaaja: Marko Talli
Tuottaja: Marko Talli
Tuotantoyhtiö: Yellow Film & TV
Levitysyhtiö: SF Studios, YLE
Käsikirjoitus: Mika Räinä, Nikke Bagge, Marko Talli
Leikkaus: Nikke Bagge
Kuvaaja: Jarkko T. Laine, Jokke Kirmonen
Äänisuunnittelu: Juha Hakanen