DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

JAN IJÄS -NÄYTÖS

Belgrade Forest Incident …and What Happened to Mr. K?

Saudijournalisti Jamal Khashoggin murha vangitsi maailman huomion vuonna 2018, kun hänen kohtalonsa yksityiskohdat alkoivat pikkuhiljaa tulla julki. Mystisenä katoamisena Istanbulin Saudi-Arabian konsulaatista alkanut tapaus muovautui hitaasti monimutkaiseksi valheiden verkoksi ja lopulta hirvittäväksi murhaksi. Uutisesta erityisen järkyttävän teki se, että kaikki vaikutti tapahtuneen Saudi-Arabian kruununprinssin käskystä, mikä sai monet maailman johtajat, mukaan lukien Yhdysvaltojen presidentin ”herra T:n” ottamaan kantaa tapahtumiin.

Jan Ijäksen elokuva on aavemainen mukaelma Khashoggin murhaa seuranneesta ajasta. Se seuraa päivä päivältä tapahtumien etenemistä ja faktan ja fiktion sekoittumista kansainvälisessä uutisoinnissa. Tunnelmalliset kuvat Istanbulista ja elokuvalle rauhallisesti suuntaa antava kertojanääni luovat ilmapiirin, joka hitaasti mutta varmasti hiipii katsojan ihon alle. Ijäksen teos tasapainoilee hienovaraisesti Khashoggin kuoleman kamalien yksityiskohtien ja belgradilaisen metsän tarjoaman syvänvihreän kuvaston välillä. Metsän uskottiin kerran olevan journalistin viimeinen leposija. Elokuva on samaan aikaan kertomus miehen murhasta ja intensiivinen syväsukellus korruptoituneisiin salaliittoteorioihin, jotka päivästä syntyivät.

Lydia Taylerson (kääntänyt Inari Ylinen)

Waste no.6 How Great

Mitä siirtyminen internetiin merkitsee tiedon maailmalle? Satojen vuosien ajan tieto on säilynyt fyysisessä muodossa sanakirjoissa ja valokuva-albumeissa, kodeissamme, kirjahyllyjen kätköissä, laatikoiden perällä. Tämä maailma on kuitenkin kasvavissa määrin siirtynyt verkkoon, kun digiteknologiasta on tullut meille tuttua arkipäivää.

Jan Ijäs sukeltaa tähän ajatukseen ja tuo esiin muutoksen monet vaikutukset. Yhdessä osiossa matkataan Etelä-Koreaan, internetiin addiktoituneiden nuorten hoitolaitokseen, missä nuoret laulavat karaokea ja osallistuvat erilaisiin luoviin harjoitukseen hillitäkseen vieroitusoireitaan. Toinen osa vie Ghanaan Sodomaksi ja Gomorraksi nimitetylle kaatopaikalle, jonne kierrätetyiksi kulutustuotteiksi nimetty digitaalinen jäte heitetään kaiveltavaksi kullan ja muiden arvometallien varalta.

Ijäs liikkuu kaupungista toiseen ympäri maailmaa tutkiessaan teknologian muuttuvia kasvoja. Turhauttavampien tarinoiden lomassa nähdään ruusuisia kuvia ankaralaisista roskankerääjistä, jotka ovat keränneet kasaan paikallisen kirjaston jalkakäytävälle jätetyistä kirjoista. Lämpimien värien, rauhallisen kerronnan ja ripauksen jazzia kautta Ijäs luo lähes futuristisen katseen nykytilaamme tarjoten kenties vilauksen siitä, mitä nykypäivästä ehkä jonain päivänä kirjoitetaan historiankirjoihin.

Lydia Taylerson (kääntänyt Inari Ylinen)

Elokuvan nimi: JAN IJÄS -NÄYTÖS
Kieli: englanti
Tekstitys: ei tekstitystä/suomi
Ohjaaja: Jan Ijäs
Tuotantomaa: Suomi, Turkki, Ghana, Korea
Vuosi: 2020, 2021
Pituus (min.): 76
Ikäraja: K12
Tuottaja: Jan Ijäs