DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Jackie the Wolf

Kuolema odottaa vääjäämättä meitä jokaista elämämme lopulla. Siitä huolimatta aihetta usein kierrellään tai vältellään, ja oikeus päättää oman kuolemansa ehdoista on monessa maassa lakitekninen miinakenttä.

Jacqueline Jencquel kuvitteli jo parikymppisenä Sartren Les Chemins de la Liberté -trilogian innoittamana, että 22-vuotiaana sitä olisi jo vanha ja joutaisi kuolla pois. Sitten hän tulikin raskaaksi ja päätti jatkaa elämistä, kunnes reilu viisikymmentä vuotta myöhemmin tuumi lähdön ajan koittaneen. Arvokkaan kuoleman puolesta kampanjoinut Jacqueline nousi Ranskassa julkisuuteen ilmoitettuaan aikovansa päättää elämänsä tammikuussa 2020. Jacquelinen poika, ohjaaja Tuki Jencquel, kuitenkin huomasi, ettei julkisesti järkkymättömästi esitetty päätös ollut pitkästä kypsyttelystä huolimatta mitenkään yksioikoinen. Poika alkoikin dokumentoida äitinsä mietteitä lähestyvän kuoleman varjossa. Tuloksena on äidin ja pojan suorapuheisia ja intiimejä keskusteluja aiheista, joita monet varmasti pohtivat, mutta harvemmin ääneen.

Jackie neuvoo omaehtoista kuolemaa toivovia ja vie heitä Sveitsiin toteuttamaan siellä laillista avustettua itsemurhaa, mutta peruuttaa viime hetkellä itselleen varaamansa ajan. Toisaalta paine seistä julkisten sanojensa takana askarruttaa, ja toisaalta halu nähdä tulevat lapsenlapset saa Jackien lykkäämään lähtöään. Äidin ja pojan eksistentiaaliset keskustelut saavat pohtimaan paitsi arvokkaan kuoleman myös elämänhalun ja sen ehtymisen kysymyksiä.

Liina Härkönen

Kieli: ranska, englanti, saksa
Tekstitys: Osittainen tekstitys englanniksi
Kesto: 93 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Saksa, Ranska

Ohjaaja: Tuki Jencquel
Tuottaja: Andy Cohen, Estelle Robin You, Tuki Jencquel
Tuotantoyhtiö: AC Films, Point du Jour – Les films du Balibari, Orinokia Filmproduktion
Leikkaus: Sylvie Gadmer, Tuki Jencquel
Kuvaaja: Tuki Jencquel
Musiikki: Thomas Becka
Äänisuunnittelu: Thomas Becka