DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Iron Butterflies

Ukrainalaisen Roman Liubyin hieno dokumentti Iron Butterflies kertoo hetkestä heinäkuussa vuonna 2014, jolloin maailman olisi pitänyt herätä. Tuolloin venäläismieliset joukot ampuivat ohjuksella Malesian lentoyhtiön matkustajakonetta Donetskin yllä. Kaikki koneessa olleet lähes 300 ihmistä kuolivat. Ukrainalaiset olettivat, että länsimaailma nyt ymmärtäisi, mistä oli kyse Kiovan mielenosoitusten tukahduttamisessa ja Krimin miehityksessä. Että kun omia kuolee, alettaisiin toimiin.

Mutta maailma katsoi toisaalle ja heräsi vasta 24.2.2022. Liubyin elokuvan nähtyään tuntuu siltä, että ohjusisku oli vain kylmäävä koe. Kokeiltiin, miten kansanvälinen yhteisö reagoisi ja kun se ei reagoinut, vedettiin tulevan suhteen johtopäätöksiä. Omilleen Venäjä selitti ensin koneen olleen sotilaskone, ja kun valhe ei enää purrut, että ohjuksen ampuivat ukrainalaiset. Iron Butterflies kertoo tästä Venäjän disinformaatioprojektista perustaen havaintonsa virallisiin lähteisiin, kuten valtion tv-uutisiin, sekä kansalaisten tekemiin internetvideoihin.

Uutisten ja haastattelujen lomassa esitetään mm. elokuvaa varten tehtyjä tanssillisia kohtauksia sodasta ja koneen pudottaneen ohjuksen sotaisuutta hirveällä tavalla ihailevaa neuvostoaikaista filmiä. Kaikkein järkyttävintä dokumentissa on kuitenkin huonekaluvalmistaja, joka esittelee ohjuksen laukaisualustan mallista lastensänkyä.

Elokuva alkaa kuvalla hiekkapiirturista ja päättyy siihen, ikiliikkujan kaltaiseen kojeeseen, joka työstää vääjäämättä jälkeään, kunnes…

Jaana Semeri

Sisältövaroitus: kuvastoa lento-onnettomuuspaikalta

Kieli: ukraina, venäjä, englanti, hollanti
Tekstitys: englanti
Kesto: 84 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Ukraina, Saksa

Ohjaaja: Roman Liubyi
Tuottaja: Andrii Kotliar, David Armati Lechner
Tuotantoyhtiö: Babylon 13, Trima Films
Levitysyhtiö: Rise And Shine World Sales
Käsikirjoitus: Roman Liubyi, Mila Zhluktenko
Leikkaus: Mila Zhluktenko
Kuvaaja: Andrii Kotliar
Musiikki: Anton Baibakov, Aleksandra Morozova
Äänisuunnittelu: Andrii Rohachov