DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

In the Rearview

Venäjän hyökättyä Ukrainaan puolalainen ohjaaja Maciek Hamela osti auton ja lähti henkilökohtaisesti evakuoimaan siviilejä. Hän ajoi Ukrainaan, otti kyytiin pääasiassa naisia ja lapsia ja ajoi heidät turvaan Puolaan.

Dokumentissa In the Rearview kamera on Hamelan autossa. Elokuvan nimi on usein tulkittava kirjaimellisesti, sillä kamera katsoo autoon peruutuspeilin kohdalta. Kuvassa nähdään pommituksia ja väkivaltaa pakenevia ihmisiä, joiden tulevaisuudesta ei ole juuri tietoa.

Auton ikkunoista näkee pommitettuja kerrostaloja ja tuhoutuneita autoja. Kyydissä olevat ihmiset ovat vielä elossa. Monelle muulle on käynyt vielä huonommin. Välillä ukrainalaiset pakolaiset kertovat kokemuksistaan ja todistamistaan ihmiskohtaloista. Toisinaan heidän katseensa on puhelimessa kuten kenellä tahansa matkustajalla.

Hamelan elokuvan voima piilee sen konkreettisuudessa. Sitä katsoessa pakolaisten arki ja elämä tulevat lähelle isoine ja pienine ongelmineen. Mukana on kissa, jonka pitäisi käydä pissalla, koska jos se asioi kantokoriin, koko auto haisee. Seuraavassa hetkessä kuljetetaan ampumahaavoja saanutta naista takapenkillä rajan toiselle puolelle sairaalaan.

Elokuva muistuttaa sodan hinnasta. Samalla kun presidentit, kenraalit ja pääministerit päättävät miljoonien ihmisten elämästä ja kuolemasta, äkillisesti kotoaan paennut nainen itkee taakse jäänyttä lehmäänsä, joka söi mitä vain.

Juhana Pettersson

Alkuperäinen nimi: Skąd dokąd
Kieli: ukraina, venäjä, puola, ranska, englanti
Tekstitys: englanti
Kesto: 84 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Puola, Ranska, Ukraina

Ohjaaja: Maciek Hamela
Tuottaja: Piotr Grawender, Maciek Hamela
Tuotantoyhtiö: Affinity Cine, Pemplum
Levitysyhtiö: Cinephil
Leikkaus: Piotr Ogiński
Kuvaaja: Yura Dunay, Wawrzyniec Skoczylas, Marcin Sierakowski, Piotr Grawender
Musiikki: Antoni Komasa-Łazarkiewicz
Äänisuunnittelu: Marcin Lenarczyk