DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

I Must Away

Ohjaaja Dennis Harvey seuraa esseistisessä elokuvassaan ihmiskohtaloita siirtolaisuuden virrassa luoden kollaasimaisen teoksen identiteetistä, juurista ja kodista. Laittomasti Espanjassa elävä Hashem havittelee oleskelulupaa, Afganistanista kotoisin olevalta Alilta evätään Ruotsissa turvapaikka, Chilessä velkaantunut Alicia muuttaa töiden perässä Eurooppaan, ja ohjaaja itse muuttaa ensin kotimaansa Irlannin finanssikriisin keskeltä Espanjaan ja sieltä edelleen tyttöystävän perässä Chileen ja Ruotsiin. He kaikki rakentavat uutta elämää ulkomailla, jokainen erilaisista lähtökohdista.

Seitsemän vuoden ajan Harvey tutkii nykyajan muuttoliikettä sekä kameran takaa että oman elämänsä kautta. Elokuvassa liikutaan limittäin Ranskassa, Espanjassa, Ruotsissa, Chilessä, Bangladeshissa ja Irlannissa, kotona ja kaukana, eri siirtolaisuuden tasoilla. Tarinan rungon muodostavat ohjaajan isoäidilleen kirjoittamat kirjeet, jotka kietovat sisäänsä pohdintaa syntyperän sanelemista etuoikeuksista ja universaaleista ihmisoikeuksista. Ohimenevät kommentit heittävät vaivihkaa pallon katsojalle: Kuka on ekspatriaatti, kuka maahanmuuttaja? Miksi jotkut siirtolaiset ovat toivottuja ja toiset eivät, kenellä on lupa havitella parempaa elämää?

Paikoitellen kotivideomainen elokuva kietoo katsojan vähitellen sormensa ympärille rakentaen kuvan orgaanisesta muuttoliikkeestä, joka on jatkuva ja kaikkea muuta kuin oikeudenmukainen.

Sissi Korhonen

Dennis Harvey on paikalla elokuvansa I Must Away näytöksessä ke 31.1.

Kieli: englanti, espanja, ruotsi
Tekstitys: englanti
Kesto: 75 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Irlanti, Ruotsi, Chile

Ohjaaja: Dennis Harvey
Tuottaja: Dennis Harvey
Tuotantoyhtiö: Story, Plainsong Films, Pajareza Films
Käsikirjoitus: Dennis Harvey, Kevin Breathnach
Leikkaus: Neil Wigardt, Dennis Harvey
Kuvaaja: Dennis Harvey, Tuva Björk, Alireza Naghavi, Maximiliano Scheleff, Manolo Rämö Diaz, Alexandru Timoscu
Äänisuunnittelu: Thomas Jansson