DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

How Dare You Have Such a Rubbish Wish

Kuinka paljon olet nähnyt teoksia Iranin elokuvahistorian varrelta?

How Dare You Have Such a Rubbish Wish on feministinen essee-elokuva, jossa eri vuosikymmenillä valmistuneiden elokuvien kohtauksia tarkastellaan katseen, sen kohteena olemisen, kehon ja naisen aseman näkökulmasta. Samalla se on katsaus elokuvamaailmaan, joka on Suomessa ollut harvemmin esillä parin viime vuosikymmenen elokuvat pois lukien. Onkin ilo ylipäätään nähdä pieniä pätkiä iranilaisesta elokuvasta vallankumousta edeltäneeltä ajalta.

Ohjaaja Mania Akbari on iranilainen elokuvantekijä ja taiteilija, joka asuu nykyisin Lontoossa. Hänen katsauksensa iranilaisen elokuvan naiskuvaan ei jää pelkäksi abstraktioksi, sillä kehollisuus on läsnä hyvinkin konkreettisesti ohjaajan omalla iholla. Mustavalkoisten elokuvapätkien lomassa nähdään, kuinka hänelle tehdään tatuointia.

Akbari osoittaa sanansa iranilaista elokuvaa tehneille miehille, tai ehkä Iranin elokuvahistorialle ylipäätään. Miksi naiset kuvattiin juuri näin, näiden nimenomaisten kohtaustyyppien ja kliseiden kautta? Mitä se kertoi kuvassa esiintyvistä naisista, jos mitään? Entä elokuvantekijämiehistä ja yhteiskunnasta laajemmin?

How Dare You Have Such a Rubbish Wish on terävä, poleeminen elokuva, mutta sen tutkiva katse havaitsee myös irralliset yksityiskohdat ja sattumat. Mikä vaikutus oli sillä, että ennen vallankumousta hijab oli elokuvassa hyveellisen naisen tunnus?

Juhana Pettersson

Elokuvan ohjaaja Mania Akbari on paikalla näytöksessä pe 3.2.

Kieli: farsi
Tekstitys: englanti
Kesto: 72 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Iran, Iso-Britannia

Ohjaaja: Mania Akbari
Tuottaja: Mania Akbari, Behdad Esfahbod
Tuotantoyhtiö: Cryptofiction
Käsikirjoitus: Mania Akbari, Ehsan Khoshbakht
Leikkaus: Mania Akbari
Kuvaaja: Mania Akbari, Mahshad Afshar, Karima Jamili, Hosein Shirzad
Äänisuunnittelu: Mania Akbari