DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Home Invasion

Ring-kameran voi asentaa ovenpieleen ja sen avulla katsella kaikkia, jotka seisovat kynnyksellä. Kamera kytkeytyy appiin, joten oven edustaa voi tarkastella puhelimellaan mistä vain. Home Invasion on essee-elokuva, joka käsittelee teknologista ja yhteiskunnallista kehitystä, joka on tehnyt meille mahdolliseksi vahtia jatkuvasti kotimme rajapintaa. Samalla elokuva kyseenalaistaa, onko näin sittenkään hyvä. Onko olomme turvallisempi, jos jatkuvasti vahdimme mitä ulkona tapahtuu?

Alkujaan Ring-kameroiden kehittäjä koetti myyntikärkenä kätevyyttä. Olisi helppoa, jos saisi ovikellosta hälytyksen puhelimeen silloinkin, kun ei ole kuuloetäisyyden päässä. Pian strategia kuitenkin muuttui, ja uudeksi kärjeksi tuli paranoia: Entä jos pahat ihmiset yrittävät tunkeutua asuntoosi? Ulkona ollessasi murtomiehet saattavat iskeä koska vain! Yhdysvalloissa paketit jätetään usein kynnykselle, josta ohikulkija voi varastaa ne. Kamera tallentaa tämänkin!

Home Invasion paneutuu myös oviteknologian historiaan, ovikellon syntytarinaa myöten. Paino on aina oven, kodin ja ulkomaailman roolissa ihmisen sielunmaisemassa. Mikä saa meidät tuntemaan olomme turvalliseksi?

Elokuva on kokonaan kuvattu ikään kuin ovisilmän läpi. Katsoja asettuu kotonaan piileskelevän tirkistelijän asemaan. Ajatukset kerrotaan tekstin muodossa, ja maailma ovisilmän ulkopuolella on milloin ovikameralla kuvattua porstuakuvaa, milloin historiallista kontekstia havainnollistavaa aikalaiskuvaa.

Juhana Pettersson

Sisältövaroitus: kauhuelokuvakuvastoa

Alkuperäinen nimi: Home Invasion
Kieli: Ei dialogia
Tekstitys: englanti
Kesto: 90 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Iso-Britannia

Ohjaaja: Graeme Arnfield
Tuottaja: Graeme Arnfield
Käsikirjoitus: Graeme Arnfield
Leikkaus: Graeme Arnfield
Äänisuunnittelu: Baudoin Oosterlynck, Sarah Naylor