DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

HER MOTHERS

”Luulen, että meidän täytyy päästä pian pois täältä”, Nóra sanoo Virágille heidän kootessaan valokuva-albumia tulevalle tyttärelleen. Demokratiamielenosoituksessa tavannut pari haaveilee perheestä, mutta Unkarissa samaa sukupuolta olevat pariskunnat eivät voi adoptoida lapsia yhdessä, joten Nóra ja Virág hakevat adoptiota erikseen.

Dokumentti seuraa hitaasti etenevää adoptioprosessia ja Unkarin jatkuvasti synkkenevää poliittista tilannetta. Victor Orbánin johtama kansalliskonservatiivinen Fidesz-puolue haluaa tilkitä adoptiolain porsaanreiän, eivätkä kotiaskareiden taustalla pyörivät radio- ja tv-uutiset anna unohtaa, että Nóran ja Virágin yhteinen elämä on jatkuvasti uhattuna. Entinen oppositiopoliitikko Virág voisi saada järjestötyönsä kautta siirron ulkomaille, mutta muutto uuteen maahan ja alusta aloittaminen on raskas päätös.

Hartaan odotuksen jälkeen perheeseen saapuu 2-vuotias romanityttö Meli. Intiimi kamera tallentaa perheen arkea hampaidenpesusta joulun viettoon, mutta myös pariskunnan kipuilua vanhempina. Siinä missä Virág ei halua kieltää kovia kokeneelta lapselta mitään, Nóra joutuu pohtimaan, mahtuuko samaan perheeseen kahta äitiä, vai jääkö hän aina taka-alalle. Samalla pari joutuu hyväksymään, että isoja päätöksiä omasta urasta, perheenlisäyksestä ja asuinmaasta on tehtävä ulkoa tulevan paineen takia.

Tärkeä dokumenttielokuva näyttää, miten yhteisessä Euroopassamme seksuaalivähemmistöjä kohdellaan. Unkari ja Puola ovat vastustaneet oikeusvaltiomekanismin liittämistä EU-budjettiin, ja loppuvuodesta 2020 Fidesz ehdotti Unkarin perustuslakiin muutosta, joka estäisi yksinäisten ihmisten adoption ilman poikkeuslupaa. Ikkuna Unkarin ja muun Euroopan välillä on sulkeutumassa.

Piia Lempiäinen

Elokuvan nimi: HER MOTHERS
Kieli: unkari
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Asia Dér, Sári Haragonics
Tuotantomaa: Unkari
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 75
Ikäraja: S
Kuvaaja: Asia Dér
Käsikirjoitus: Asia Dér, Sári Haragonics
Leikkaus: Flóra Erdélyi
Äänisuunnittelu: Tamás Bohács, Rudolf Várhegyi, Márk Puszta
Musiikki: Sári Haragonics
Tuottaja: Sára László, Marcell Gerő
Tuotantoyhtiö: Campfilm
Alkuperäinen nimi: Anyáim története