DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

HEISKUJA & LEIKKAUS

Heiskuja

Outi Heiskanen eli Heis on laajalti palkittu, kriitikoiden ja kansan rakastama taiteilija, graafikko, kuvantekijä. DocPoint-festivaalilla on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä hyväntuulinen taiteilijamuotokuva, joka saa rakastamaan Heiskasta yhä enemmän. Arkkitehti ja elokuvantekijä Georg Grotenfeltin Heiskuja seuraa Heiskasen elämää ja työtä Lallukan taiteilijakodissa vuosina 2012–2015.

Pääosissa ovat tekijä ja taide; Heiskasen kiehtovat kuvat, eläin- ja ihmishahmot, luonnosta, maasta ja avaruudesta kumpuavat mystiset ja mytologiset maailmat. Heiskujan näköinen upea ateljee on täynnä 50-vuotisen taiteilijauran aikana kertyneitä isoja ja pieniä teoksia, matkapäiväkirjoja, luonnoksia ja kaukomailta tuotuja moninaisia esineitä, joita kamera poimii vuorotellen tutkittavaksi. Uudet työt syntyvät lorujen lomassa tyyliin ”fiu fiu fiu” ja ”lallallalallal-Lallukka”.

Heiskasen taiteellista monimuotoisuutta nähdään kaitafilmimuistoissa taiteilijakollektiivi Bellinin akatemian performansseista ja happeningeista. Kaiken kokoavana teemana on eläinlääkäri-isän peruja oleva syvällinen yhteys eläimiin ja elävään.

Turkka Ylinen

Leikkaus

Riemastuttavia tuokiokuvia kesä-Suomesta vuodenajan rakastetuimmassa ja vihatuimmassa puuhassa: ruohonleikkuussa.

Mainioista episodeista rakentuva kokonaisuus poimii kuviin neljä erilaista lähestymistapaa jokaiselle tuttuun kesäaskareeseen. Perheenäiti turhautuu ruohonleikkurin terien alle tunkeviin leluihin siinä määrin, että tilanne eskaloituu nopeasti sapekkaaksi sadatteluksi. Urheilukenttien millintarkkaan trimmaustyöhön tarvitaan useampi toteuttaja, pihapuutarhurin varmat otteet säväyttävät ja huvittavat ja robottileikkuri ajaa vahtikoiran hulluuden partaalle.

”Sinne menee ny nuo saatanan kukkasetki, voi vit-!” Kesää odotellessa!

Saija Holm

Elokuvan nimi: HEISKUJA & LEIKKAUS
Kieli: suomi
Tekstitys: ei tekstitystä/englanti
Ohjaaja: Georg Grotenfelt/Otso Alanko
Tuotantomaa: Suomi
Vuosi: 2021
Pituus (min.): 59
Ikäraja: S
Tuottaja: Georg Grotenfelt/Juho Harjula