DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Geology of Separation

Yosr Gasmin ja Mauro Mazzocchin Geology of Separation on elokuva turvapaikanhakijan ajasta, loputtomasta ei minkään tekemisestä, jonka ajoittainen byrokratian kanssa taiteilu katkaisee. Odotuksesta, vaeltelusta, yksinäisyydestä. Pääosassa ovat Libyasta paennut Abderhaman ja Laly, jonka kotiseutua ei ehkä kerrota. Molemmat ovat hakeneet turvapaikkaa Italiasta ja oleilevat kaltaistensa kera hostellissa, lähellä Ranskan rajaa.

Elokuvan tunnelma on limbo, epämääräinen olotila vailla kiinnekohtia; valuminen omiin ajatuksiin, turhaumaan ja epätoivoisiin yrityksiin päästä toisaalle – tässä tapauksessa Ranskaan. Geology of Separationia katsellessa pitää antautua tähän tapahtumattomuuteen, jossa sen henkilöt pakotetaan elämään. Pitkät kuvat näyttävät heidät kävelemässä kaupungeissa tai maisemissa, ilman kontaktia ympäröiviin tapahtumiin. Hostellin pitäjät koulivat heitä kopeasti italialaisille tavoille, Italian valtio hyljeksii koukeroisin päätöksin.

Väliin Gasmi ja Mazzocchi leikkaavat intellektuellia puhetta kolonialismin vääryyksistä, mutta myös Abderhamanin puheenvuoroja ja otteita hänen runollisista teksteistään. Hän kertoo kirjoittavansa, jotta muistaisi, mutta myös, jotta voisi unohtaa kokemansa. Turvapaikanhakijahan joutuu muutenkin kirjoittamaan ”oman tarinansa” perustellakseen, miksi olisi vaarassa kotimaassaan.

Myös ohjaaja Gasmi ilmaisee itseään runollisesti, ja elokuvan loppupuoli kääntyy tavallaan hänenkin tarinakseen.

Jaana Semeri

Elokuva voitti DocPoint Helsinki -palkinnon Biografilm Italia 2023 -elokuvafestivaalilla. Palkinnon myönsi DocPointin Head of Industry & Impact Sini Hormio Biografilmin parhaan italiaisen elokuvan kilpailussa.

Gasmi ja Mazzocchi ovat paikalla Geology of Separation -elokuvansa näytöksissä ke 31.1. ja su 4.2.

Alkuperäinen nimi: Géologie de la séparation
Kieli: italia, arabia, ranska, englanti
Tekstitys: englanti
Kesto: 152 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Ranska, Tunisia, Italia

Ohjaaja: Yosr Gasmi, Mauro Mazzocchi
Tuottaja: Yosr Gasmi, Mauro Mazzocchi
Tuotantoyhtiö: L'Argent
Levitysyhtiö: Hakka Distribution
Leikkaus: Yosr Gasmi
Kuvaaja: Yosr Gasmi, Mauro Mazzocchi
Äänisuunnittelu: Lucie Dèche