DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Gabi, Between Ages 8 and 13

Engeli Brobergin kiehtova dokumenttielokuva Gabi, Between Ages 8 and 13 seuraa viiden vuoden ajan sympaattisen Gabin matkaa läpi lapsuuden ja varhaisteiniyden. Viisi vuotta on lapselle pitkä aika, ja moni asia ehtiikin muuttua merkittävästi. Perhe muuttaa Tukholmasta pikkukaupunkiin, Gabi saa kaksi pikkusisarta, ja biologinen isä on aina vain kateissa.

Kasvaminen on transformatiivinen ja pelottava kokemus. Se tuo mukanaan muutoksia niin kehoon, tunteisiin kuin identiteettiinkin. Ne tuntuvat pelottavilta etenkin Gabille, jolle yhteiskunnan antamat sukupuolen lokerot ovat liian ahtaita.

“Ystäväni sanoi, että on olemassa poikien ja tyttöjen juttuja. Ei ole!” kahdeksanvuotias Gabi kertoo pontevasti heti elokuvan alussa. Gabi ilmaisee rohkeasti kantansa yhteiskunnan asettamiin binäärisiin sukupuolirooleihin läpi elokuvan, vaikka ajoittain ulkopuolisuuden tunne tuntuukin lannistavalta. Onneksi on myös ystäviä.

Elokuva avaa tien päähenkilönsä maailmaan seuraamalla intiimisti Gabin arkea. Pääosin Gabin tasolla kuvattu elokuva katsoo elämää rohkean nuoren silmin ennakkoluulottomasti mutta turhautuneena maailman jähmeyteen. Brobergin teos muistuttaa katsojaa olemaan rohkeasti oma itsensä, vaikka se tuntuisikin välillä haastavalta.

Janina Ketola

Elokuva on nähtävissä myös verkossa festivaalin aikana!

Alkuperäinen nimi: Gabi, mellan åren 8 och 13
Kieli: englanti
Tekstitys: englanti
Kesto: 76 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Ruotsi

Ohjaaja: Engeli Broberg
Tuottaja: Anna J. Ljungmark, Jacob Eklund
Tuotantoyhtiö: House of Real
Levitysyhtiö: Cargo Film & Releasing
Käsikirjoitus: Engeli Broberg
Leikkaus: Kalle Lindberg, Engeli Broberg
Kuvaaja: Tommy Olsson
Musiikki: Sofia Hallgren, Kjetil Schjander Luhr
Äänisuunnittelu: Anna Burel Nilsson