DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Frank Meyer

Banaani, kaksi kananmunaa ja sekoitus. Aamusmoothie juodaan suoraan kannusta yhdellä kulauksella ja sitten ei kun salille.

Frank Meyer on eläköitynyt kehonrakentaja, jonka päivät täyttyvät edelleen aktiivisesta treenaamisesta, vaikka kisalavat ovat jo jääneet taakse. Dokumentissa seurataan Meyerin elämää yli kymmenen vuoden ajan. Alussa Meyerin innostus elokuvaan on käsinkosketeltavaa hänen esitellessään läheisiään ja isältään perimäänsä lemmikkieläinkauppaa sekä tietysti kuntosaliaan. Elokuvan edetessä ja vuosien vieriessä käy selväksi, ettei Frank Meyer ole vain tarina kehonrakennuksesta, vaan se käsittelee niin maskuliinisuutta, ikääntymistä kuin kehon kontrollointiakin.

Ulkomuodoltaan Meyer on perinteisen maskuliinisuuden ihanne muhkeine lihaksineen, mutta elokuvan aikana hän alkaa pohtia omaa maskuliinisuuttaan ja sitä, mistä innostus kehonrakennukseen lähti. Väkivaltainen lapsuus johti unelmaan supersankariudesta, johon kehonrakennus tarjosi mahdollisuuden. Lihakset kasvoivat kuin muuriksi Meyerin ja muiden ihmisten välille. Intiimit ihmissuhteet ja halaukset tuntuvat hänestä mahdottomilta. Ihmisten sijaan läheisyyttä tarjoavat eläimet, kuten rakas Arnie-kissa, jolle Meyer näyttää avoimesti kiintymyksensä.

Elokuva kuvaa sydäntäsärkevällä tavalla, miten Meyer, joka on tottunut olemaan täydellisessä kontrollissa kehostaan, pikkuhiljaa menettää tuon hallinnan. Vaikka keho alkaa näyttää vakavia väsymisen merkkejä, Meyer jaksaa silti haaveilla kisalavoille palaamisesta ja pysyy positiivisena kuntoutumisensa suhteen.

Sabriina Hietaniemi

Kieli: saksa
Tekstitys: englanti
Kesto: 84 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Saksa

Ohjaaja: Riccardo Dejan Jurković, Leonhard Hofmann
Tuottaja: Riccardo Dejan Jurković, Leonhard Hofmann
Levitysyhtiö: Raina Films
Leikkaus: Riccardo Dejan Jurković, Leonhard Hofmann
Kuvaaja: Leonhard Hofmann
Musiikki: Paul Ziesche, Constantin Stemmler
Äänisuunnittelu: Paul Ziesche, Constantin Stemmler, Florian Biehler, Hendrik Feller