DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

For Your Peace of Mind Make Your Own Museum & A History of the World According to Getty Images

A History of the World According to Getty Images
Richard Misek, Iso-Britannia, Norja 2022
Kieli: englanti
Tekstitys: englanti

Montaasidokumentti kokoaa yhteen kuusi merkittävää filmille tallentunutta hetkeä edellisen vuosisadan puolelta, joiden tekijänoikeudet ovat jo rauenneet. Niiden kautta se pohtii julkisen omaisuuden ja julkisen saatavuuden välistä pulmaa käyttäen esimerkkinä suurinta kaupallista mediakirjastoa, Getty Imagesia, joka lisensoi näitä julkisen omaisuuden piiriin kuuluvia arkistovideoita kaupalliseen käyttöön. Kuinka suhtautua siihen, että visuaalinen historiamme pysyy maksumuurin takana?

Ida Kumpulainen

For Your Peace of Mind Make Your Own Museum
Pöly on vallannut talon, sen lukemattomat nimikoidut esineet, seinillä riippuvat omatekoiset mietelausetaulut ja käsityöt. Sitä asuttavat enää hyönteiset, jotka syövät päiväkirjojen sivujen sanoja kadoksiin, sekä erilaisista arkipäiväisistä tavaroista muotoillut tai kiviin maalatut erikoiset otukset. Erityisesti lintuhahmoja löytyy kaikkialta.

Itseoppineen taiteilijan Senobia Cerrudin kodista Paratillan kylässä Panamassa muotoutui vuosikymmenten mittaan ”museo kaikkien lajien antiikille”. ”Kaikki outo on arvokasta, minäkin”, ajatteli Senobia. Paikan arvon näkivät myös elokuvaohjaaja Ana Endara Mislov ja kuvataiteilija Pilar Moreno, jotka dokumentoivat elämäntyön kauniisti ennen sen katoamista. Heidän elokuvansa kutsuu katsojan mukaan virtuaaliselle taidekierrokselle, joka on yhtä luova kuin kohteensakin.

Senobian taiteen ja kokoelmien lisäksi For Your Peace of Mind Make Your Own Museum esittelee tämän päiväkirjoihinsa tallentamaa filosofiaa. Joukko kyläyhteisön naisia on pyydetty muistelemaan tuttavaansa, mutta samalla he tulevat kertoneeksi myös itsestään – ja sitä myötä maailmasta. Keittiönpöydän ääressä muodostuu moniääninen kuva ikääntyneiden naisten elämästä, jota usein leimaa yksinäisyys, ja jossa mahdollisuudet itseilmaisuun ovat rajalliset.

Senobialle yksinolo ei tarkoittanut yksinäisyyttä. Hän rakensi maailman ympärilleen ja antoi mielikuvituksensa lentää. Voimaantuakseen voi vaikkapa sisällyttää itsensä 20. vuosisadan tärkeimpien naisten joukkoon.

Suvi Heino

Alkuperäinen nimi: Para su tranquilidad, haga su propio museo
Kieli: espanja
Tekstitys: englanti
Kesto: 89 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Panama

Ohjaaja: Ana Endara Mislov, Pilar Moreno
Tuottaja: Isabella Gálvez Peñafiel
Tuotantoyhtiö: Mansa Productora
Levitysyhtiö: Taskovski
Käsikirjoitus: Pilar Moreno
Leikkaus: Ana Endara
Kuvaaja: Victor Mares
Äänisuunnittelu: José Rommel Tuñón, Iñaki Iriberri