DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

END OF THE LINE – THE WOMEN OF STANDING ROCK

Sioux-kansan esi-isien varoitukset mustasta käärmeestä käyvät toteen, kun Dakota Access -nimellä kulkeva öljyputki päätetään rakentaa keskelle Pohjois-Dakotassa asuvien lakota, nakota ja dakota -heimojen pyhiä maita. Öljyputki uhkaa paitsi siouxien rukous- ja hautapaikkoja, myös heidän juomavettään, perinteisiä elämäntapojaan ja koko heidän olemassaoloaan. Koska vesi on yhtä kuin elämä, siouxit päättävät taistella puhtaan veden puolesta viimeiseen pisaraan asti.

Väkivallattoman vastarinnan keskukseksi Missouri-joen rannalle nousee Sacred Stone -leiri, joka elokuvan edetessä kasvaa muutaman tiipiin epämääräisestä rykelmästä väliaikaiseksi, mutta järjestäytyneeksi asutukseksi. Leirissä öljyputkea vastustavat sioux-kansan lisäksi myös aatteelle solidaarisuuttaan osoittavat aktivistit, julkkikset, luonnonsuojelijat ja muiden alkuperäiskansojen jäsenet.

Elokuvan ytimen muodostaa neljä lakota-heimon naista, joille taistelu öljyputkea vastaan ei ole vain symbolinen, vaan myös henkilökohtainen missio. Heidän koko historiansa ja kulttuurinsa on sidoksissa öljyputken vaarantamiin maihin, eivätkä he aio antaa historian toistaa itseään siouxien kustannuksella. “Puskutraktoreiden edessä me rukoilemme ja he ampuvat meidät”, yksi naisista toteaa murheellisesti mutta päättäväisesti lähtiessään kohti yhtä lukemattomista mielenosoituksista.

Alkuperäiskansoihin ja humanitäärisiin aihepiireihin perehtynyt ohjaaja Shannon Kring raottaa Standing Rock -yhteisön kautta paitsi sioux-kansan olematonta asemaa nyky-yhteiskunnassa, myös heidän veristä historiaansa sorrettuna ja alistettuna kansana. Arkistomateriaalin ja haastatteluiden keinoin elokuva havainnollistaa, kuinka Yhdysvaltojen ensimmäiset asukkaat on kautta historian pyritty sulattamaan osaksi muuta väestöä keinoja kaihtamatta. Vaikka pakkosteriloinneista, -adoptioista ja sisäoppilaitoksista on vierähtänyt jo aikaa, tuntuu menneisyyden ja nykypäivän raja olevan lopulta hyvin häilyvä.

Sissi Korhonen

Elokuvan nimi: END OF THE LINE – THE WOMEN OF STANDING ROCK
Kieli: englanti
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Shannon Kring
Tuotantomaa: USA, Suomi
Vuosi: 2021
Pituus (min.): 87
Ikäraja: K12
Kuvaaja: Marc Gerke
Leikkaus: Lesley Kubistal
Tuottaja: Pearl Means
Tuotantoyhtiö: Solar Films, Playart Productions, Red Queen Media