DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Electric Malady

William asettaa päänsä ympärille harsomaisen kankaan. Sitten foliomaisen peitteen ja niin edelleen. Metsämökissä asuvan miehen pää on ympäröity niin monella kerroksella ja pitkällä lakanan tapaisella kankaalla, että hän näyttää tee-se-itse-kummitukselta.

Dokumentti ei pyri absurdeilla kuvillaan varsinaisesti hauskuttamaan. Se kuvaa tuskaisuutta, yksinäisyyttä ja eristäytyneisyyttä. Ruotsalainen William, joka ennen soitti bändeissä ja nautti ihmisvilinästä, ei ole astunut ulkoilmaan enää aikoihin. Hän kärsii herkkyydestä sähkömagneettiselle säteilylle. Ja sitä on kaikkialla.

Lääketiede on montaa mieltä vaivan todenperäisyydestä. Dokumentaristi Marie Lidén ei kuitenkaan kyseenalaista Williamin kärsimystä. Haastatteluissa ohjaaja on kertonut, että hänen oma äitinsä on kärsinyt samasta tilasta.

Eikä kärsimystä kyseenalaista Williamin perhekään. Isä ja äiti käyvät poikansa luona pari kertaa viikossa, järjestävät tälle erityiskestityksiä juhlapäivinä ja etsivät apua. Tuskan vastapainona elokuva täyttyy rakkaudesta.

Pakkohoitotarinoiden ja synkkien ajatusten ohessa näytetään myös vuosien takaista kotivideokuvaa hymyilevästä Williamista. Tämä elää metsässä, ylpeilee rakentamallaan riukuvessalla ja antaa tyttökaverin leikata tukkansa.

Menneiden vuosien ilo muistuttaa, mistä William jää paitsi.

Kaisu Tervonen

Kieli: ruotsi
Tekstitys: englanti
Kesto: 84 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Iso-Britannia

Ohjaaja: Marie Lidén
Tuottaja: Aimara Reques
Tuotantoyhtiö: Aconite Productions
Levitysyhtiö: Conic
Leikkaus: David Arthur
Kuvaaja: Michael Sherrington
Musiikki: John Lemke
Äänisuunnittelu: William Aikman