DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

EL SICARIO, ROOM 164

Kaksi fiktiivistä elokuvaa juolahtaa aiheesta mieleen. Denis Villeneuven jylhä Sicario (2015) ja Steven Soderberghin lempeämpi Traffic (2000). Molemmat kertovat julmasta huumesodasta Meksikon ja Yhdysvaltain rajalla. Sicarioiksi kutsutaan tämän sodan pyörittäjien eli narcojen ammattitappajia.

Gianfranco Rosin dokumenttielokuvasta El Sicario (2010) on kuitenkin riisuttu lähes kaikki elokuvallinen. Siinä on vain mies, joka puhuu ja piirtää reilun tunnin ajan ankeassa motellihuoneessa, Meksikon rajalla.

Dokumentti muistuttaakin enemmän Roberto Savianon raporttia ZeroZeroZero (2013), maailman kokaiinikaupan ruumiinavausta. Toisin kuin siitä valmistetussa upeassa tv-sarjassa, Savianon intensiivisessä kirjassa on lähinnä järisyttäviä ja vääjäämättömiä faktoja, loputtomiin.

Faktapohjalla mennään El Sicariossakin. Elokuvan alussa tappaja pukee ylleen kaksinkertaisen, hartioiden yli ulottuvan mustan huivin asetellen sen tottunein liikkein peittämään kasvot. Istuu sitten tuoliin käsissään iso vihko ja tussi ja alkaa selostaa kuvan kera, miten taitavasti tappaa oikea sicario.

Tämä tehokas ammattilainen elää omasta mielestään normaalia perhe-elämää, on koulutettu, istuu ehkäpä paikkakuntansa valtuustossa, osaa puhua, pukeutua ja käyttäytyä. Sicarioksi häntä aletaan kouluttaa jo lukioikäisenä. Pojalle vilautetaan makeaa elämää ja houkutellaan jännityksellä: on kiihottavaa saada ajettua huumeilla lastattu auto rajan yli Juárezista El Pasoon.

Korkeakoulusta pääsevät narcojen valitut suhteiden avulla armeijaan tai poliisikouluun, jossa opitaan kätevästi paitsi järjestyksenpitäjien tavat myös aseenkäyttöä ja kuulustelutekniikoita. Ja sitten kun on valmistuttu, omat miehet tietenkin sijoitetaan sopiviin kaupunkeihin ja tehtäviin.

Tappaja puhuu lakonisesti ja rauhallisesti, huokaisten aina välillä. Sicarioiden toimintatavat havainnollistuvat yhä uudestaan piirroksilla. On kuin katselisi teurastajaa selvittämässä ruhon paloittelua.

Kamera taltioi lähietäisyydeltä. Katselen järkyttyneen lumoutuneena. Ja yhtäkkiä miehen puhe kiihtyy, ja elokuvan loppu on vähintäänkin yllättävä.

Jaana Semeri

Elokuvan nimi: EL SICARIO, ROOM 164
Kieli: espanja
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Gianfranco Rosi
Tuotantomaa: Ranska, USA
Vuosi: 2010
Pituus (min.): 80
Ikäraja: K16
Kuvaaja: Gianfranco Rosi
Leikkaus: Jacopo Quadri
Musiikki: Abraham Spector
Tuottaja: Serge Lalou, Gianfranco Rosi
Tuotantoyhtiö: Robo Films, Les Films d'Ici