DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

EATNAMEAMET – HILJAINEN TAISTELUMME

”Olemmeko arvokkaita vain silloin, kun meiltä voidaan jotain viedä?”

Suvi Westin Eatnameamet – Hiljainen taistelumme on moderni dokumentaarinen kertomus saamelaisten kokemuksista. Elokuva tuo herkällä, ennennäkemättömällä tavalla Saamen kansan jokapäiväisen elämän valkokankaalle. Millaista on elää saamelaisena – niin yksilönä kuin osana yhteisöä, jonka henkistä ja fyysistä elinpiiriä ajetaan systemaattisesti ahtaalle? Syväluotaava episodielokuva rakentuu viidestä osiosta, joissa pureudutaan pinnalla oleviin saamelaiskysymyksiin. Elokuvassa nähdään hätkähdyttäviä poliittisia kohtauksia ja intiimejä haastatteluja, joissa saamelaiset tuovat esille Suomen valtion harjoittaman kolonisoivan politiikan vaikutuksia.

Elokuvan yhtenä punaisena lankana seurataan vireillä olevan totuus- ja sovintokomission prosessia. Tuo prosessi kiteyttää Saamen kansan ja valtion välisen suhteen. Mennyt on läsnä elokuvassa arkistomateriaalin kautta ja elokuva tuo päivänvaloon tietoa, jota on pimitetty paitsi suomalaisilta, myös saamelaisilta itseltänsä. Elokuva avaa hiljalleen isoa vyyhtiä. Näennäisesti pinnallisesta asiasta, kuten kulttuurisesta omimisesta, päästään laajaan kokonaiskuvaan saamelaisten asemasta nyky-Suomessa.

Westin 75-minuuttinen teos antaa katsojalle mahdollisuuden nähdä inhimillisen, holistisemman kuvan saamelaisten todellisuudesta. Elokuva näyttää, että sulauttamispolitiikka ei ole päättynyt, vaan lähinnä muuttanut muotoaan. Rakkaus omaa kansaa kohtaan ja tahto pysyä hengissä ajavat elokuvan henkilöt tekemään kaikkensa, jotta saamelaisten ihmisoikeudet toteutuisivat. Se on kuitenkin äärimmäisen vaikeaa, sillä valtion intressit saamelaisalueella ovat taloudellisia, eivätkä saamelaisten oikeudet sovi yhteen luonnonrikkauksien hyödyntämisen kanssa. Miten menneisyyden vääryydet saamelaisia kohtaan ja meneillään olevat, toiseuttavat toimintatavat, rakenteet ja projektit kietoutuvat totuuden ja sovinnon ympärille? Lopuksi – kenellä on valta sanella, miltä sovinto näyttää?

Sunna Nousuniemi

Elokuvan nimi: EATNAMEAMET – HILJAINEN TAISTELUMME
Kieli: saame, suomi, englanti, ruotsi
Tekstitys: englanti, suomi, ruotsi
Ohjaaja: Suvi West
Tuotantomaa: Suomi
Vuosi: 2021
Pituus (min.): 74
Ikäraja: S
Kuvaaja: Anssi Kömi
Käsikirjoitus: Suvi West
Leikkaus: Markus Leppälä
Musiikki: Anthoni Hætta
Tuottaja: Janne Niskala
Tuotantoyhtiö: Vaski Filmi
Alkuperäinen nimi: Eatnameamet – Min jaskes dáistaleapmi