DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Dragon Women & Uterus Galaxy

Uterus Galaxy
Milja Härkönen, Suomi 2022
ei dialogia

Milja Härkösen ohjaama neliminuuttinen Uterus Galaxy on kiehtovaa, kokeellisen taide-elokuvan keinoin kerrottua eksistentiaalista pohdintaa. Sen keskiössä on elokuvan käynnistävän tekstiplanssin mukaisesti 32-vuotiaan naisen itselleen esittämä kysymys siitä, haluaako hän lapsia vai ei. Psykedeelinen, kohinaa ja liplatusta sisältävä ääniraita yhdistyy vesivärimäisen värikkäisiin mikroskooppikuviin kudoksista. Härkösen aiempi lyhytelokuva Että tuntisin eläväni nähtiin DocPointissa 2020.

Joonatan Nikkinen

Dragon Women
Vain murto-osa maailman finanssitalouden johtajista on naisia. Belgialaisen Frédérique de Montblancin elokuva Dragon Women on taidokas kurkistus viiden heistä elämään. Paheksumatta tai sen paremmin ihailematta elokuvassa kerrotaan naispäättäjistä yhtiöissä, joiden liikevaihdot liikkuvat miljardista lähes viiteensataan miljardiin vuosittain.

Dokumentin ote on tarkka ja hienotunteinen. Varmasti ja tyylikkäästi esitellään naiset ylellisenkalseissa työympäristöissään Lontoossa, Pariisissa, Frankfurtissa ja Hongkongissa. Kuviin poimitaan miehet, tuo alan valtaväestö eleineen, ilmeineen ja olemuksineen – ja kuin ohimennen muut harvat naiset, joilla on yleensä tumma, kallis asu.

Kello on johtajanaisilla näyttävä, Bvlgari tai Rolex, mutta korut ovat hillittyjä, osa tietenkin Tiffanyltä. Ja vartalo, se on hoikka, eikä yli viisikymppisiä näy. Naisia siis.

Hienotunteisesti de Montblanc esittelee yhden johtajan miehen hoitamassa kotia, toisen huolehtimassa johtajan kuntosalitreeneistä. Yksi naisista pohtii lapsettomuutta, toinen perheen perustamista, kolmas analysoi ystävättärien kesken miesten etumatkaa alan verkostoissa.

Kiinnostavaa ja kiihkotonta.

Jaana Semeri

Kieli: englanti, ranska, korea, mandariinikiina, saksa
Tekstitys: osittainen englanti
Kesto: 87 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Belgia, Sveitsi, Etelä-Korea

Ohjaaja: Frédérique de Montblanc
Tuottaja: Bart van Langendonck, Vincent Metzinger, Adrian Basler, Heejung Oh
Tuotantoyhtiö: Savage Film
Levitysyhtiö: Rise And Shine World Sales
Leikkaus: Julie Naas
Kuvaaja: Olivier Boonjing, Tristan Galand
Musiikki: Nicolas Rabaeus
Äänisuunnittelu: Roland Vogliate, Yann Elie-Gorans