DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

DONNER – PRIVAT

Jörn Donnerin koko tuotantoa voi kutsua omakuvan rakentamiseksi, elämän mittaiseksi performanssiksi. Muut ovat tehneet Donnerista muotokuvia, enemmän tai vähemmän onnistuneita, ja John Websterin dokumentti onkin haastavan tehtävän edessä: mitä uutta Donnerista voi enää ilmetä?

Lähtökohtana on Donnerin viimeiseksi tarkoitettu haastattelu joulukuussa 2019. Pirjo Honkasalo laati haastattelusuunnitelman käyttäen innoittajana Donnerin aikoinaan Bergmanille esittämiä kysymyksiä omassa dokkarissaan.

Toinen keskeinen elementti ovat valokuvakansiot, joissa lukee ”Donner – Privat”: valtava määrä kuvia, joita ei ole aiemmin näytetty missään. Niiden kautta Webster ja leikkaaja Tuuli Kuittinen syventävät tärkeimpiä teemoja ja muovaavat elokuvasta Donnerin yksityisen elämän epilogin.

Svengaavat rytmit siivittävät 1950-60 -luvun upeita kuvia mm. sisilialaisen pikkukaupungin työläisistä, sodanjälkeisestä Berliinistä ja filmihulluille aina niin kiehtovista maailmantähdistä elokuvafestivaaleilla.

Donner loi oman identiteettinsä levottomana eurooppalaisena, joka halusi nähdä ja kokea maailmaa ja kirjoittaa näkemästään tavalla joka ei ollut Suomessa tavanomaista. Hän oli avoin kaikelle, tutustui kaikkiin, mutta koki silti ulkopuolisuutta ja yksinäisyyttä. Kirjoittamisesta tuli vastaisku yksinäisyydelle. ”Perintöni koostuu sanoista”, sanoo todellinen Man of Letters.

Keskeisiä kertojia ovat myös esikoispoika Johan, nuoremmat Rafael ja Daniel, elämänsä naiset Harriet Andersson ja Bitte Westerlund. Kuvat kertovat olennaisuuksia: kuvat Johanista ja Jakobista, joille nuori isä ei koskaan kyennyt olemaan oikea isä, koska oli niin epäkypsä, kuten itse määrittelee; riemukkaat kotivideot nuorimpien poikien lapsuudesta; rakastuneen miehen ottamat kauniit valokuvat Harrietista ja Bittestä.

Donner – Privat on hyvin antoisa siksi, että avoimen henkilökohtaisia ja arkisiakin asioita käsitellään lämmöllä ja niihin liittyy paljon elämän viisautta. Donner on aina osannut tiivistää ja puhua rakkaudesta, vanhemmuudesta, isättömyydestä, epäonnistumisista, pettymyksistä, omasta tarpeettomuudestaan ja tietysti kuolemasta. Kuoleva mies katsoo vielä kerran menneeseen, mutta viime kädessä hänen sisimpäänsä ei ole kenelläkään asiaa.

Ville Suhonen

Elokuvan nimi: DONNER – PRIVAT
Kieli: ruotsi, suomi
Tekstitys: englanti, suomi, ruotsi
Ohjaaja: John Webster
Tuotantomaa: Suomi
Vuosi: 2021
Pituus (min.): 79
Ikäraja: K7
Kuvaaja: Hannu-Pekka Vitikainen
Leikkaus: Tuuli Kuittinen
Musiikki: Pedro Hietanen
Tuottaja: Mark Lwoff, Misha Jaari, Ari Tolppanen
Tuotantoyhtiö: Bufo