DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

DocPoint & Yle Teema: Dingo ja levottomat tuhkimot

Vuonna 2024 tulee kuluneeksi 40 vuotta Dingo-ilmiön synnystä. DocPoint ja Yle Teema järjestävät yhteistyössä maksuttoman näytöksen Dingo ja levottomat tuhkimot -dokumentista sekä uuteen Dingo-elokuvaan perehtyvästä Elokuvan hetki -ohjelmasta! Dokumentit esitetään pe 2.2. klo 20 alkaen samaan aikaan Savoy-teatterissa ja Yle Teemalla. Varaa ilmaiset lippusi tapahtumaan alta!

Elokuvan hetki: Levoton tuhkimo
Näytöksen alkukuvana esitetään Elokuvan hetki -ohjelma, jossa Mari Rantasila ja muut tekijät sekä aikalaiset kuten Pertti Neumann ja Lasse Norres kertovat tulossa olevan elokuvan Levoton Tuhkimo taustoista sekä omasta Dingo-suhteestaan.

Dingo ja levottomat tuhkimot
1980-luvun ajankuvaa säteilevä dokumentti kertoo suomalaisen pop-musiikin valovoimaisimmasta ilmiöstä. Katsoja pääsee aikamatkalle Dingon keikkabussiin, lavahysterian äärelle ja jopa Euroopan-valloitusyritystä seuraamaan.

Dingo-yhtye upposi aikanaan suomalaisten nuorten sydämiin kuin tikari, ja bändin musiikki elää vielä lähes 40 vuotta sen ensimmäisen hajoamisen jälkeenkin. Tämä rosoinen dokumentti kertoo Dingosta sellaisena kuin me aikalaisfanit bändin muistamme. Neumannin uskomaton tyyli-ikonius, vaatimattomat lavat, joilla nuoret itkivät ja pyörtyilivät, psykologin analyysi siitä, mitä Neumannin seksuaalissävytteinen esiintyminen tarkoittaa. Dokumentissa kuullaan Dingon suurimpia hittejä livenä ja kuullaan bändin alkuajoista, jolloin tähteyteen matkustettiin velkarahalla. Neumann analysoi myös omaa työtään: intuitiivinen ja nopea lauluntekijä kirjoitti Suomen pop-historian ehkä suurimmat hitit usein hyvin nopeasti. 

Nykyajan hiottua ja tuotteistettua musiikkimaailmaa katsellessa Dingon tarina on miltei arkaainen ja erittäin liikuttava self made -miesten matka Porin lähiöistä supertähteyteen. Jotakin olennaista Dingosta aukeaa manageri Lasse Norreksen sekä fanien haastatteluista: yhtenäiskulttuurisessa Suomessa aito yksilöllisyys oli jotakin häikäisevän uutta.

Salla Nazarenko

Alkuperäinen nimi: Dingo ja levottomat tuhkimot
Kieli: suomi
Tekstitys: Ei tekstitystä
Kesto: 68 min
Ikäraja: S
Vuosi: 1986
Tuotantomaa: Suomi

Ohjaaja: Matti Hämäläinen
Kuvaaja: Tarja Tammelin