DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Destiny & Close to You

Close to You (Perto de Você)
Cássio Kelm, Brasilia 2021
Kieli: portugali
Tekstitys: englanti

Koronaeristyksen alkaessa Cássio jää kahden pieneen asuntoon isänsä kanssa. Päivät täyttääkseen hän kuvaa isäänsä, itseään ja heidän arkisia hetkiään. Kuvissa on paljon tunnistettavaa. Kotitreenit, loputtomat desinfiointiainelitrat, videopuhelut ja ulkona käymisen vaarat.

Yksityisinä hetkinä jaetussa tilassa hormonihoidot aloittanut Cássio pohtii, miten kertoa isälle transsukupuolisuudestaan. Hienovaraisesti elokuva piirtää kuvan isän ja pojan suhteesta sekä lähimmäisenkaipuusta.

Inari Ylinen

Destiny
Rätisevältä kasetilta kuuluu itkuinen ääni: ”Sahar, tyttäreni. Halusin sanoa, että olen pahoillani.” Ääni on Saharin äidin. Naisen, joka aikoinaan avioitui kehitysvammaisen miehen kanssa ja hankki lapsen, omien sanojensa mukaan itsekkäistä syistä. Nyt äiti on kuollut syöpään ja jäljelle on jäänyt isä, jonka hoitamiselle Saharin tulisi omistaa elämänsä. Mutta Saharin omat haaveet eivät korreloi tämän kohtalon kanssa: hän haluaa yliopistoon, hän haluaa pelata lentopalloa.

Jos isä saataisiin naimisiin, siirtyisi hoitajan viitta tyttären päältä uudelle aviovaimolle. Potentiaalisia vaimoja alkaa saapua taloon, ja naimakauppoja pyritään solmimaan välikäden kautta isän todellista tilaa piilottelemalla. Ongelmana kuitenkin on, ettei Saharille kelpaa kuka tahansa. Hän haluaa isänsä löytävän jonkun, joka välittää tästä kehitysvammasta huolimatta. Niinpä, kun vaimokandidaatti vihdoin löytyy, marssii Sahar itse tämän pakeille ja avautuu isänsä puutteista.

Iranilainen Yaser Talebi kuvaa hiuksenhienosti pienessä kylässä kasvaneen nuoren naisen repaleista sielunmaisemaa, jota Lähi-idän kaihoisat soinnut kuvittavat sävelin. Instagramissa halutaan näyttää kauniilta ja haluttavalta, mutta todellisuudessa Sahar kamppailee paitsi konservatiivisten sukulaistensa myös itsensä kanssa. Sahar rakastaa isäänsä ja on kenties ainoa ihminen, joka tätä ymmärtää, mutta samalla hän unelmoi opinnoista ja itsenäisestä elämästä kotikylänsä ulkopuolella.

Sissi Korhonen

Alkuperäinen nimi: Sarnevesht
Kieli: farsi
Tekstitys: englanti
Kesto: 84 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Iran, Norja, Ranska

Ohjaaja: Yaser Talebi
Tuottaja: Elaheh Nobakht
Tuotantoyhtiö: ELI Image
Levitysyhtiö: ELI Image
Leikkaus: Reza Shirvani, Yaser Talebi
Kuvaaja: Yaser Talebi
Äänisuunnittelu: Behnia Yousefi