DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Dear Arctic + Haulout

Haulout
ohj. Maxim Arbugaev, Evgenia Arbugaeva, Iso-Britannia 2022
Oscar-ehdokkuuden saanut lyhytelokuva kuvaa maailman suurinta mursujen lepopaikkaa, joka sijaitsee Tšuktšimerellä. Jopa 100 000 mursua ilmaantuu syksyisin Serdtse-Kamenin niemelle. Kiehtovan ilmiön syynä on kuitenkin ilmastonmuutoksen aiheuttama tragedia. Mursut ovat aiemmin levänneet alueen jäiden päällä. Nykyisin jäät kuitenkin sulavat kesäisin, ja täten mursut joutuvat lepäämään maa-alueilla. Tämä taas johtaa monien mursujen kuolemaan tallaantumisten takia.

Pyry Silomaa

Sisältövaroitus: kuvia kuolleista eläimistä

Dear Arctic
Kenelle arktinen alue kuuluu, ja miten sen monitahoisia ongelmia tulisi ratkaista? Lapin yliopiston Arktinen keskus on tutkinut aluetta kauan ennen kuin siitä tuli kansainvälisesti kiinnostava. Dokumentti esittelee kolme tutkijaparia, jotka lähestyvät alueen haasteita kukin omasta suunnastaan. Erityistä työssä on luonnontieteiden ja ihmistieteiden ennakkoluuloton yhdistäminen.

Florianin ja Aytalinan ala on arktinen antropologia, ja he ovat tehneet tutkimusta Siperiassa muun muassa nenetsien parissa. Venäjän aloittama sota uhkaa katkaista pitkään vaalitut suhteet Venäjälle, jossa sijaitsee valtaosa arktisesta alueesta.

Marjo ja Heidi työskentelevät kriittisen arktisen tutkimuksen parissa. Heitä kiinnostaa erityisesti, miten valta vaikuttaa tutkimiseen ja ketkä hyötyvät. Asiat eivät ole huonommin kuin ne ovat ennen olleet, he väittävät.

John ja Ilona etsivät ratkaisua Grönlannin jäätiköiden sulamiseen. Toimivan reseptin löytäminen vaatii sopivan tekniikan lisäksi asukkaiden hyväksynnän – muuten siitä uhkaa tulla uusi kolonialismin muoto, josta arktisella alueella on pitkät perinteet. John ja Ilona tekevät yhteistyötä suomalaisten aktivistien Antonin ja Adan kanssa, jotka kyseenalaistavat ympäristöliikkeen kriittisen suhtautumisen ilmastonmuokkaukseen. 

Dokumentti näyttää, kuinka monitahoisia arktisen alueen ongelmat ovat, ja kuinka ratkaisujen tulee yhtä lailla olla monipuolisia.

Laura Manninen

Greenpeace haastattelee käsikirjoittaja Johannes Roviomaata näytöksessä keskiviikkona 31.1.

Kieli: englanti, suomi, venäjä
Tekstitys: englanti, suomi
Kesto: 74 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Suomi, Islanti

Ohjaaja: Vilma Rimpelä, Atro Lamppu
Tuottaja: Orna Ben Lulu
Tuotantoyhtiö: RARE Media
Levitysyhtiö: RARE Media
Käsikirjoitus: Johannes Roviomaa
Leikkaus: Vilma Rimpelä, Matias Rogers
Kuvaaja: Jan Huhtanen
Musiikki: Konsta Leinonen
Äänisuunnittelu: Joona Muistola