DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Danger Zone

Sotaturismi tarjoaa tasaiseen arkeen tympääntyneille länsimaalaisille adrenaliinipiikin maailman pahimpien konfliktien keskellä.

Ajatus tuntuu älyttömältä. Kuka maksaisi suuria summia asettaakseen itsensä hengenvaaraan?

Etsin jotain, joka on raw, real and rough, yksi turisteista toteaa.

Olipa kyseessä Afganistan, Armenia, Somalia, Syyria tai Ukraina, keskellä taistelun pauhua sotaturisti tuntee elävänsä. Toki päällä on oltava luotiliivit, ympärillä aseistetut turvamiehet ja hotellilla odottamassa paluulippu takaisin kodin turvaan. Muistoksi napsitaan kuvia, joissa ammutaan konekiväärillä tai poseerataan sotilasasussa räjäytetyn auton edessä.

Vaivaannuttavilta kohtauksilta ei voi välttyä, kun sodan kauhujen keskellä elävät paikalliset kohtaavat etuoikeutetun turistin etsimässä elämyksiä dollaritukku kädessään. Yksille sota on tirkistelyn kohde, toisille pahin painajainen, jota ei pääse pakoon.

Liettualaissyntyinen ohjaaja Vita Drygas kuvasi seitsemän vuoden ajan neljää erilaista sotaturistia. Las Vegasissa asuva italialaissyntyinen Eleonora, nuori yhdysvaltalainen yrittäjä AJ, brittiläinen perheenisä ja kokenut sotaturisti Andrew sekä War Zone Tours -yrityksen perustaja Rick avaavat tarinoitaan omaan tahtiinsa.

Elokuva seuraa toimintaa, ei utele syitä. Turisteja ei tuomita, vaan katsoja saa itse vetää johtopäätöksensä ja tehdä omat moraalipohdintonsa.

Anna-Sofia Joro

Kieli: englanti, italia, paštu
Tekstitys: Osittainen tekstitys englanniksi
Kesto: 92 min
Ikäraja: K16
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Puola, Iso-Britannia

Ohjaaja: Vita Drygas
Tuottaja: Vita Zelakeviciute
Tuotantoyhtiö: Dogwoof
Levitysyhtiö: Dogwoof
Leikkaus: Milenia Fiedler, Kamil Niewinski
Kuvaaja: Ahmad Imami, Mateusz Wajda
Musiikki: Karlis Auzans
Äänisuunnittelu: Karlis Auzans