DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Citizen Sleuth

Nuori nainen nimeltä Jaleayah Davis kuoli auto-onnettomuudessa Ohiossa vuonna 2011. Vai oliko kyseessä sittenkään onnettomuus? Samanikäinen true crime -fani Emily Nestor ryhtyi tutkimaan tapausta ja aloitti sen käsittelemiseksi oman podcastinsa, Mile Marker 181:n. Siitä tuli yllättävä menestys, ja nuori Nestor singahti true crime -median isojen nimien joukkoon.

Citizen Sleuth seuraa Nestoria hänen tehdessään podcast-jaksoja, haastatellessaan poliiseja ja asiantuntijoita ja käydessään true crime -fanitapahtumissa. Tarina kuitenkin elää, ja pian Nestorilla on vaikeita eettisiä ongelmia pohdittavanaan.

Alussa Nestor on idealistinen. Rikoksen uhrien on saatava oikeutta. Entä jos poliisi ei ole tehnyt työtään kunnolla? Tapahtumien edetessä hänen tilanteensa muuttuu: podcastin tekemisestä tulee ammatti ja tulonlähde. Tällöin salapoliisityön vaikuttimetkin muuttuvat. Entä jos uhkaa vaikuttaa siltä, että todisteet viittaavat sellaiseen lopputulokseen, joka ei kiinnosta kuuntelijoita?

Emily Nestor on kotoisin Länsi-Virginian Appalakeilta, alueelta, joka ei Yhdysvaloissa ole tunnettu sivistyksestä ja sofistikoituneisuudesta. Nestorin lapsuuden esikuva oli Uhrilampaat-elokuvan päähenkilö, FBI-agentti Clarice Starling, joka oli niin ikään Appalakeilta kotoisin. Nestor kuitenkin arveli, ettei hänen kotikonnuiltaan todellisuudessa ponnisteta niin hienoihin hommiin, ja teki töitä baarimikkona ja tarjoilijana ennen podcast-menestystään. Elokuvan miljöö onkin yksi sen suurista vahvuuksista. Se kuvaa sellaista Yhdysvaltojen kolkkaa, jota harvemmin nähdään.

Juhana Pettersson

Sisältövaroitus: kuvastoa onnettomuuspaikalta

Chris Kasick on paikalla elokuvansa Citizen Sleuth näytöksissä ke 31.1. ja to 1.2.

Kieli: englanti
Tekstitys: Ei tekstitystä
Kesto: 82 min
Ikäraja: K16
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Yhdysvallat

Ohjaaja: Chris Kasick
Tuottaja: Chris Kasick, Tyler Davidson, Fabiola Washburn, Drew Sykes, Jared Washburn
Tuotantoyhtiö: CKC, Low Spark Films
Levitysyhtiö: Autlook Filmsales
Leikkaus: Jeff Gilbert
Kuvaaja: Jared Washburn
Musiikki: P. Andrew Willis
Äänisuunnittelu: Nathan Ruyle