DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

CHILDREN

Israelilainen Ada Ushpiz ei välttele vaikeita aiheita. Hän on ohjannut dokumentteja juutalaissiirtokunnan kaatopaikalla sinnittelevistä palestiinalaisista ja aavikon beduiininaisista moniavioisen järjestelmän kourissa. Ushpizin uusin on nimeltään Children.

Elokuvassa liikutaan Palestiinan miehitetyillä alueilla. Juutalaiset ovat läsnä vain sotilaina. Alueen keskellä sijaitsevan palestiinalaiskodin tarkkailukameroissa sotilaat lähinnä seisoskelevat kadulla; Ushpizin kamera tallentaa heidät myös asukkaiden kanssa kinastelevina ja vihaisina.

Kerronnan keskiössä on kolme tyttöä.

Varhaisteini Dima on ollut vankeudessa 2,5 kuukautta. Hänet vangittiin, kun hänen tulkittiin yrittävän lyödä veitsellä juutalaissiirtolaista. Dimaa ahdistaa: äiti pakottaa puhumaan vankilasta ja esiintymään eri tilanteissa sankarina.

Kuusivuotias Dareen käy koulua, jossa lapsille opetetaan varsin väkevästi palestiinalaista kansallistunnetta. Dareen kertoo opettajalle, miten teini-ikäinen veli on vangittu monta kertaa. Poliisin öiset kotietsinnät ahdistavat tyttöä.

Diman ikäinen Janna tekee kännykkäraportteja elämästään ja on televisiostakin tuttu. Janna on reipas ja fiksu tyttö, joka hallitsee maansa virallisen retoriikan.

Childrenin näkökulma ei ole yksinkertainen. Ushpizin kamera tekee tarkkoja havaintoja ja pääsee lähelle kuvattaviaan. Tämä on tärkeää, sillä lapset eivät juuri pääse kertomaan ajatuksiaan omin sanoin. Julkisuudessa ainakaan. Vanhemmat puhuvat heidän puolestaan: päättävät miten asiat ovat – tai ainakin miten ne ilmaistaan.

Jo heti alussa äiti painostaa Dimaa kertomaan kauheuksista, joita tälle vankilassa tehtiin. Samaa koettaa Janna yrittäessään tehdä kännykkähaastattelua Dimasta. Nauruksi se lopulta tytöiltä menee, kun Dima ei tahdo liioitella. Kaksi ja puoli kuukautta israelilaisessa vankilassa, teinityttönä, kuulostaa aivan kammottavalta. Dima ei silti tahdo muunnella totuutta.

Children on pitkä, mutta ei yhtään pitkästyttävä. Päinvastoin. Lasten ja nuorten tuntoja on tavoitettu keveämmästä raskaaseen. Painostavaa on kyllä koko ajan. Israelin valtio ahdistaa, siirtokuntalaiset ahdistavat, myös oman maan aikuisten ankara retoriikka ahdistaa.

Ystävälleen Dima tunnustaa, ettei ikinä voisi lyödä veitsellä ketään. Jään miettimään, mikä hänet lopulta sai veitsen kanssa liikkeelle?

Jaana Semeri

Elokuvan nimi: CHILDREN
Kieli: arabia, englanti, heprea
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Ada Ushpiz
Tuotantomaa: Israel
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 130
Ikäraja: K12
Kuvaaja: Danor Glaser, Bilal Saed
Käsikirjoitus: Ada Ushpiz
Leikkaus: Neta Braun
Musiikki: Avi Balleli
Tuottaja: Ada Ushpiz
Tuotantoyhtiö: AUfilms
Alkuperäinen nimi: Yeladim