DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Budding Humans

Seuraamme suloisten kaksivuotiaiden kaverusten, Balderin ja Haakonin päiväkotiarkea vuoden ajan. He touhuavat ja ovat aina yhdessä. Päiväkodissa he oppivat sosiaalisia taitoja ollessaan vuorovaikutuksessa muiden lasten ja ohjaajien kanssa. Jo elämän alkutaipaleella heidän luonteenpiirteensä tulevat vahvasti esiin. Se näkyy Balderin ja Haakonin ystävyydessä, joka toki joutuu välillä myös koetukselle. Kaverukset täytyy erottaa toisistaan silloin, kun he pelleilevät ja tönivät toisiaan liikaa. Sitten taas halataan. Kun on vietetty kolmevuotissynttäreitä ja on aika siirtyä pikkulasten osastolta hieman isompien lasten pariin, koetaan dramatiikkaa.

Inhimillisyyttä pursuava lämminhenkinen elokuva koskettaa ja herättää tunteita. Se tasapainoilee lempeän huumorin ja vakavien sattumusten välillä kertoen lasten leikkihetkien tilanteista, jollaisia voi tapahtua aikuistenkin elämässä. Päiväkotielämä on kuin mikrokosmos aikuisten maailmasta.

Lasten tasolle viety kamera kertoo pienessä muodossa ison tarinan, jossa draama syntyy maagisista hetkistä. Leikkauksen kautta luodaan tiivis arjen kuva, jossa tunteita ei säästellä. Kuvakulma tekee lapsista aikuisten kanssa tasavertaisia ja avaa varhaisen lapsuuden vaiheen merkityksen, joka määrittää koko elämää. Päiväkodissa kasvatetaan pikku ihmisiä hyviksi kansalaisiksi.

Marita Nyrhinen

Alkuperäinen nimi: Store små mennesker
Kieli: norja
Tekstitys: englanti
Kesto: 70 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Norja, Ruotsi

Ohjaaja: Gunhild Westhagen Magnor
Tuottaja: Helen Prestgard, Antonio Russo Merenda
Tuotantoyhtiö: Sant & Usant Production, Ginestra Film
Levitysyhtiö: CAT&Docs
Käsikirjoitus: Gunhild Westhagen Magnor
Leikkaus: Stefan Sundlof
Kuvaaja: Gunhild Asting
Musiikki: Akira Kosemura
Äänisuunnittelu: Håkon Lammetun