DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Boylesque

82-vuotias Andrzej Szwan on drag-artisti Lulla La Polaca. Hän esiintyy edelleen ja on aktiivinen yhteisönsä tapahtumissa. Vaikka treenaus pitää kuntoa yllä, korkean iän tuoma kehon väsyminen on tosiseikka. Andrzej valmistautuu tulevaisuuteen teettämällä itselleen korkokengän mallisen tuhkauurnan. Samalla hänen katseensa suuntautuu eteenpäin myös toisellakin tavalla eli elämänkumppanin etsimisen muodossa, sillä rakkaus on tärkeää.

Avoimesti homomiehenä eläneen Andrzejn kotimaassa Puolassa seksuaali- ja sukupuoli-identiteettiin liittyvät vapaudet ovat tunnetusti olleet varsin rajoitettuja, mutta tällainen todellisuus ei nouse elokuvassa esille. Oleellista on Andrzejn – ja Lullan – itsensä näköinen elämä. Vanhat kuvat ja videopätkät kuluneiden vuosikymmenten esiintymisistä ja juhlinnasta, kuten myös kohtaamiset katujen sateenkaaritapahtumissa, ovat täynnä lämmintä ihmisten välistä yhteyttä. Myös suru tulee pintaan elämänsä päättäneestä ystävästä puhuttaessa. Ikätoverinsa Irenan kanssa Andrzej muistelee menneitä ja käy senioritansseissa, kun taas 50 vuotta nuoremman läheisen ystävän kanssa hän kiistelee erilaisten deittisovellusten paremmuudesta ja nostelee snapsilasia. Kaduilla ja klubeilla Lulla La Polaca saa ihmiset iloisiksi. 

Boylesquen päähenkilössä on kiehtovalla tavalla läsnä iän tuomaa väsymystä, suruakin, mutta voimakkaimmin hänestä välittyy kiinnostus ihmisiin ja elämään. Elämään, jossa yhä on myös tulevaisuus.

Mervi Herranen

Kieli: puola
Tekstitys: englanti
Kesto: 71 min
Ikäraja: K16
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Puola, Tšekki

Ohjaaja: Bogna Kowalczyk
Tuottaja: Tomasz Morawski, Katarzyna Kuczynska
Tuotantoyhtiö: Haka Films
Levitysyhtiö: KFF Sales & Promotion
Käsikirjoitus: Bogna Kowalczyk
Leikkaus: Kacper Plawgo, Krzysztof Komander, Ola Gowin
Kuvaaja: Milosz Kasiura
Musiikki: Wojciech Frycz
Äänisuunnittelu: Lukas Moudry, Adam Levy