DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

BELOW SEA LEVEL

Aavikkomaiseman täyttävät kuluneet asuntoautot ja -vaunut sekä jokunen bussi. Osa kulkee edelleen, osa ei. Taivas on korkea, aurinko polttava ja yö pimeä. Ilmatorjuntatykistön äänet kuuluvat läheiseltä armeijan harjoitusalueelta. Täällä asuakseen on tingittävä vedestä, sähköstä, osoitteesta ja asemasta yhteiskunnassa. Vastineeksi saa omaa tilaa ja rauhaa olla. Ystäviäkin täältä saattaa löytää, jos on kärsivällinen. Ajan mittaan jotkut heistä ehkä uskoutuvat ja kertovat oman tarinansa. Tervetuloa Slab Cityyn.

Moderni siirtokunta sijaitsee Sonoran aavikolla Kaliforniassa, lähellä Meksikon rajaa. Maantieteellisesti alue on merenpinnan alapuolella, ja omalla tavallaan pinnan alla ovat myös aavikolle asumaan päätyneet, perinteisestä yhteiskunnasta irtautuneet ihmiset. Kukin on omillaan, mutta myös täällä, kuten kaikkialla, tunnetaan ja luodaan yhteisöllisyyttä.

Gianfranco Rosin palkitussa elokuvassa Below Sea Level näemme hetkiä seitsemän slabcityläisen elämästä 2000-luvun alkuvuosilta. Monet heistä ovat päätyneet Slab Cityyn jäätyään kodittomiksi. Jotkut ovat halunneet paeta. Taustalla on rahattomuutta, traumoja, traagisia menetyksiä, mielenterveys- ja päihdeongelmia, rikostuomioita, väkivaltaa.

Pitkistä projekteistaan tunnettu Rosi vietti vuosia Slab Cityssä tutustuen ihmisiin ja onnistuen saamaan heidän luottamuksensa. Kuvan ulkopuolella pysyttelevä ja mitään kommentoimaton elokuvantekijä on kuin kärpänen katossa: kamera todistaa niin intiimejä olosuhteita, hetkiä ja tarinoita, että elokuvaa on syytetty eksploitatiivisuudesta. Samalla dokumentin voi kuitenkin nähdä alleviivaamattomana puheenvuorona kodittomuudesta, epäonnistuneesta politiikasta ja jakamattomasta ihmisarvosta. Rosi ei katso kohteitaan alaspäin tai tuomitse.

Slab Citystä tuli sittemmin trendikäs turistikohde, eivätkä Carol, Cindy, Kenny, Lili, Mike, Sterling ja Wayne asu siellä enää. Kaliforniassa on edelleen virallisesti kodittomia yli 150 000, enemmän kuin missään muualla Yhdysvalloissa.

Suvi Heino

Elokuvan nimi: BELOW SEA LEVEL
Kieli: englanti
Tekstitys: ei tekstitystä
Ohjaaja: Gianfranco Rosi
Tuotantomaa: Italia, USA
Vuosi: 2008
Pituus (min.): 114
Ikäraja: K12
Kuvaaja: Gianfranco Rosi
Leikkaus: Jacopo Quadri
Äänisuunnittelu: Francesco Cucinelli
Tuottaja: Gianfranco Rosi
Tuotantoyhtiö: 21 One Productions