DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Before They Meet & Scenic View

Scenic View
Maija Blåfield, Suomi 2023
Kieli: suomi, englanti
Tekstitys: englanti

Mitä pidetään ”autenttisena” luontona ja luontoelokuvana? Näemmekö talousmetsää sinne istutetuilta puilta? Tunnistammeko kaupunkiluonnon uudet, oikukkaat muodot? Miten karhu houkutellaan esiintymään kameralle? Maija Blåfieldin uusi teos pureutuu siihen, miten luontokuvausten ”luonnollisuutta” rakennetaan ja paljastaa, mikä kaikki rajataan näkymättömiin, kulissien taakse. Esseistisen elokuvan katse ulottuu Suomen itärajalta hylättyjen rakennusten Detroitiin.

Tytti Rantanen

Before They Meet
Lintutieteilijä pitelee tottuneesti pikkulintua hyppysissään, rengastaa sen ja päästää vapauteen. Maailmanpolitiikasta viis veisaavat linnut ylittävät vaivatta Venäjään kuuluvan Kaliningradin ja Liettuan rajan. Maan kamaralla rajanylittäjää ovat vastassa piikkilanka-aidat, vartijat ja paperirumba.

Rajan molemmilla puolilla sijaitsevat lintuasemat, Kaliningradissa Rybachy ja Liettuassa Ventes Ragas, joilla tarkkaillaan suosittua muuttoreittiä ja rengastetaan valtavat määrät lintuja vuosittain.

Kiireetön, Itämeren maisemissa kuvattu dokumenttielokuva seuraa lintutieteilijöiden arkea sekä aluillaan olevaa yhteistä tutkimusprojektia, jossa molempiin maihin pystytetään lintujen liikkeitä seuraavia antenneja.

Yhteistyöllä on erityinen merkitys. Venäjä on listannut Liettuan yhdeksi vihamielisimmistä maista ja Liettua puolestaan Venäjän suurimmaksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelleen. Epäluulo on läsnä myös lintuasemien arjessa. Liettuan puolella turistit katselevat kiikareilla yli Kuurin kynnään Kaliningradia, Venäjän osaa EU:n keskellä, ja vitsailevat hyökkäystä valmistelevista venäläisistä.

Liettualaisen Vytautas Puidokasin lintuihin ja lintuintoilijoihin keskittyvä elokuva pohtii, mitkä ovat rajat ylittävän yhteistyön mahdollisuudet näin vihamielisessä ympäristössä. Viime vuonna valmistuneen elokuvan aihe ei voisi olla ajankohtaisempi juuri nyt.

Anna-Sofia Joro

Before They Meet -ohjaaja Vytaytas Puidokas vierailee elokuvansa näytöksessä to 2.2.

Kieli: venäjä, liettua
Tekstitys: englanti
Kesto: 68 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Liettua, Belgia, Norja, Kroatia

Ohjaaja: Vytautas Puidokas
Tuottaja: Frederik Nicolaï, Eric Goossens
Tuotantoyhtiö: Off World
Levitysyhtiö: Off World
Käsikirjoitus: Frederik Nicolaï, Vytautas Puidokas
Leikkaus: Anna Savchenko
Kuvaaja: Kristina Sereikaitė
Musiikki: Frédéric Vercheval
Äänisuunnittelu: Rune Hansen