DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Barn nr 182 + Vain toinen meistä

Vain toinen meistä
ohj. Niina Vuorisara, Suomi 2024
Niina Vuorisaran kokeileva lyhytdokumentti Vain toinen meistä tekee rankan matkan muistoihin sisaruusväkivallan täyttämästä lapsuudesta. ”Näistä asioista on vaikee puhuu. Mut tää on mun näkemys siitä, miten asiat meni – ja miten mä ne muistan”, ohjaajan oma ääni kertoo ääniraidalla. Kuvissa sisko matkaa ruumisautossa itsemurhan tehneen veljensä arkun rinnalla. Arkistomateriaali sekä fiktionalisoidut kuvituskuvat ja animoidut kohtaukset nivoutuvat yhteen tutkimusretkellä menneisyyteen, joka liikkuu fiktion ja dokumentin rajamailla.

Inari Ylinen

Sisältövaroitus: puhetta seksuaalisesta väkivallasta ja väkivallasta, itsemurha

Barn nr 182
Camilla Roosin dokumentin Barn nr 182 aiheena on ohjaajan oma lapsuus, joka kuljetti häntä sijaiskodista, kesäleiriltä ja lastenkodista toiseen. Omien muistojensa ja viranomaislähteiden kautta Roos piirtää esiin herkän omakohtaisen kuvan lastensuojelusta 1960- ja 1970-lukujen Suomessa sekä kahdeksasta ensimmäisestä vuodestaan.

Roos syntyi Ruotsissa vuonna 1964. Äidin mielenterveysongelmat ja isän alkoholismi johtivat siihen, että jo pienenä Roos päätyy lastensuojelun käsiin ja hänestä tulee lapsi numero 182. Roos jäljittää tapahtumia dokumentti dokumentilta viranomaisten lausuntoja läpi käyden, omia muistojaan niihin peilaten. Hiljalleen alkaa hahmottua tapahtumien kulku lukuisten sijoitusten takana: isän poissaolo, kasvatusvanhemman menettäminen, oman äidin ja kasvatusäidin väliset erimielisyydet, yritykset palata jälleen elämään oman äidin kanssa. Pieni Camilla haluaa olla kuin Peppi Pitkätossu, ilman vanhempia, mutta rohkea ja itsenäinen.

Tapahtumia kuvittaa upea arkistomateriaali. Kauniin rakeiset kasimilliset filmikuvat luovat elokuvaan utuisen tunnelman samalla, kun Roosin omat muistot kietoutuvat koskettavasti viranomaisten raportteihin ja muihin lähteisiin.

Inari Ylinen

Ohjaaja Camilla Roos ja tuottaja Pia Andell ovat paikalla elokuvansa näytöksessä keskiviikkona 31.1.

Kieli: ruotsi, suomi
Tekstitys: englanti
Kesto: 72 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2024
Tuotantomaa: Suomi

Ohjaaja: Camilla Roos
Tuottaja: Pia Andell
Tuotantoyhtiö: Of Course My Films
Levitysyhtiö: Of Course My Films
Käsikirjoitus: Camilla Roos
Leikkaus: Tommi Seitajoki
Kuvaaja: Mikko Kelloniemi
Musiikki: Ludvig Allén
Äänisuunnittelu: Janne Laine