DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Bad Like Brooklyn Dancehall

Kun nuoret jamaikalaissiirtolaiset Brooklynissa tulivat täysi-ikäisiksi 80- ja 90-luvuilla, he kehittivät New Yorkissa dancehall-kulttuurin vailla vertaa. Dancehalleissa oli sellaista tanssin ja musiikin tunnelmaa, johon nuoret olivat Jamaikalla tottuneet. Samalla yhteys kotipuoleen säilyi.

Tanssihallit tarjosivat suurenmoisen tunnelman ja tilan dancehall-liikkeelle, joka kukoisti hip hopin varjossa. Avainelementteinä olivat ainutlaatuiset ja energiset dj:n vetämät musiikki-illat. Vaikutusvaltainen liike nousi sittemmin hiphopin rinnalle ja levisi lopulta koko maahan. Elo ei tosin ollut aina turvallista.

Elokuva kertoo niistä avaintoimijoista, jotka työskentelivät viedäkseen dancehall-kulttuurin valtavirtojen tietoisuuteen. Huolimatta monien alan taiteilijoiden menestyksestä tietous dancehall-kulttuurista on edelleen vähäistä. Yleinen luulo on, että levyt tehtiin Jamaikalla, vaikka monet dancehall-artisteista tekivät musiikkia New Yorkissa. Tarinaa kertovat nyt alan suuret vaikuttajat, kuten Sean Paul, Ding Dong ja monet muut, mukaan lukien elokuvan tuottaja Shaggy.

Ennennäkemätöntä arkistomateriaalia, muun muassa aikalaisten VHS-tallenteita, hyödynnetään paljon. Niistä ja tuoreista haastatteluista on punottu elokuva, joka kertoo matkasta Kingstonista Brooklyniin. Ja sekös ilahduttaa paitsi dancehall-faneja, myös niitä, jotka uskovat musiikin yhdistävään voimaan.

Marita Nyrhinen

Kieli: englanti
Tekstitys: Osittainen tekstitys englanniksi
Kesto: 93 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Yhdysvallat, Jamaika

Ohjaaja: Ben DiGiacomo
Tuottaja: Amy DiGiacomo, Jay Will, Ben DiGiacomo, Ramfis Myrthil, AJ Leon, James Cole Jr., Shaggy
Tuotantoyhtiö: A9NY Studio, Decentralized Pictures
Käsikirjoitus: Amy DiGiacomo
Leikkaus: Ben DiGiacomo