DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Att sälja en sommarstuga & Vesitornisinfonia

Vesitornisinfonia
Panu Johansson, Suomi 2023
Kieli: suomi
Tekstitys: englanti

Vesitornisinfonia on yhdistelmä salaperäistä ja tuiki tavallista. Elokuva on omistettu vesitorneille, suomalaisten taajamien maamerkeille, joiden futuristinen arkkitehtuuri on samalla kertaa jylhää mutta tuttua. Vesitorneihin liittyy valtava määrä modernia kansanperinnettä – ne ovat vetäneet puoleensa, estäneet eksymästä ja olleet ehkä paikallisten raggarien väijytyspaikka, ainakin huhujen mukaan… Panu Johanssonin audiovisuaalinen sinfonia saa betonin soimaan.

Tytti Rantanen

Att sälja en sommarstuga

Lempeän nostalginen ja surumielinen dokumentti pohtii sitä, miten tutuista paikoista tulee meille merkityksellisiä. Mitä nuo paikat voisivat kertoa meistä, kun emme ole enää täällä?

Kertojana toimii elokuvan ohjaaja Helena Öst. Aiheena on hänen oma perheensä sekä ränsistyvä kesämökki, jonka myymistä hän harkitsee, käyttäähän perhe sitä nykyään enää lähinnä mustikkapaikkana. Öst omistaa mökin yhdessä äitinsä kanssa, joka on jo vanhainkodissa. Suvun hallussa vuosikymmeniä olleeseen mökkiin liittyy kuitenkin paljon muistoja, mikä tekee myymisestä vaikeaa. Östille mökki oli lapsuuden paratiisi, jossa hän tuntee edelleen olevansa lähellä omia vanhempiaan. Omat lapset eivät kuitenkaan edes juuri suostu käymään mökillä paarmojen takia.

Kiinteistövälittäjän vierailu mökillä herättää myymisen todellisuuteen. Vaikka Östille ja hänen perheelleen kesämökki on vanhana ja vähän savimaahan vajonneenakin merkityksellinen, mahdollinen ostaja saattaa vain huoletta purkaa sen uuden nykyaikaisilla mukavuuksilla varustellun mökin tieltä.

Herkän omakohtaisessa dokumentissa ohjaaja miettii sukuhistoriaansa ja sukupolvien välisiä kuiluja omassa perheessään. Hänen lapsensa eivät koskaan saaneet mahdollisuutta tavata isoisäänsä, lähimmäs he ovat päässeet tämän paitoja sovitellessaan. Tavaroiden ja paikkojen kautta muistot elävät, mutta joskus niistäkin on päästettävä irti.

Inari Ylinen

Att sälja en sommarstuga -elokuvan ohjaaja Helena Öst on paikalla näytöksessä ke 1.2.

Kieli: ruotsi
Tekstitys: englanti
Kesto: 73 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Suomi

Ohjaaja: Helena Öst
Tuottaja: Sonja Lindén
Tuotantoyhtiö: Avanton Productions Oy
Levitysyhtiö: YLE
Käsikirjoitus: Helena Öst
Leikkaus: Helena Öst
Kuvaaja: Marko Luukkonen
Äänisuunnittelu: Janne Laine