DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Astrakan 79

Portugalilaisen Martimin vanhemmat olivat kommunistisen puolueen jäseniä, ja pojan ajatusmaailma rakentui sen mukaan. Kun Martim oli 15-vuotias vuonna 1979, hän lähti Lissabonista Neuvostoliittoon opiskelemaan, koska halusi olla osa hienoa tulevaisuutta rakentavaa nuorisoa. Junamatka Moskovasta etelään, lähellä Kaspianmerta sijaitsevaan Astrakanin kaupunkiin oli pitkä, ja aina vain jatkuvat tasaisentylsät maisemat saivat pojan jo aprikoimaan, mihin hän oikein oli lähtenyt.

Uljaaksi kuviteltu maa ei ollutkaan aivan oletetun kaltainen, ja erillisyyden tunne kalvoi Martimia. Hän valokuvasi paljon – myös salaa – ja alkoi tehdä kriittisiä huomioita neuvostoyhteiskunnasta. Hän kirjoitti kotiin postikortteja, mutta lopulta ei enää edes lähettänyt niitä. Hän valehteli olevansa 18-vuotias, löysi rakkaussuhteita, kokeili ahkerasti alkoholia, vieraantui opinahjostaan ja ajautui elämään epämääräisesti missä sattuu. Jo puolentoista vuoden kuluttua hän palasi kotiin.

Tunnelma on kauttaaltaan levollinen ja mietteliäs. Kuvat ovat staattisia, zoomaukset hitaita. Kerronnan nykyhetkessä päästään elokuvan ajatuksen ytimeen, kun keski-ikäinen Martim kertoo omalle aikuiselle pojalleen nuoruutensa elämänvaiheesta ensimmäisen kerran. Isä on kätkenyt lyhyen mutta kovin merkityksellisen elämänjaksonsa jonkinlaiseen epäonnistumisen ja häpeän vaippaan, mutta nyt isä ja poika, molemmat taiteilijoita, alkavat tyynesti täyttää sanoilla välissään olevaa tyhjää aluetta, joka puhumattomuudesta on syntynyt.

Mervi Herranen

Catarina Mourão on paikalla elokuvansa Astrakan 79 näytöksessä to 1.2.

Kieli: portugali, venäjä
Tekstitys: englanti
Kesto: 64 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Portugali

Ohjaaja: Catarina Mourão
Tuottaja: Leonor Noivo, Luísa Homem, João Matos, Pedro Pinho, Susana Nobre, Tiago Hespanha, Catarina Mourão, Catarina Alves Costa
Tuotantoyhtiö: Terratreme Filmes, Laranja Azul
Levitysyhtiö: Portugal Film - Portuguese Film Agency
Käsikirjoitus: Catarina Mourão
Leikkaus: Pedro Mateus Duarte
Kuvaaja: Paulo Menezes
Äänisuunnittelu: Armanda Carvalho, Hugo Leitão