DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

ASMR – Täydellinen ystävä & Muut ihmiset

Muut ihmiset
Anni Sairio, Joonatan Turkki, Suomi 2023
Kieli: suomi
Tekstitys: englanti

Silmät ovat sielun peili, joka etenkin introverttien on joskus hankala kohdata. Anni Sairio ja Joonatan Turkki ovat haastatelleet kokeelliseen lyhytdokumenttiinsa ystäviä ja sukulaisia muiden ihmisten sietämisen vaikeudesta jokapäiväisissä tilanteissa. Haastattelut on kuvitettu Sairion ilmeikkäällä animaatiolla, jossa ihmiset on oivaltavasti pelkistetty jalkojen päässä keikkuviksi silmiksi. Kohtaamisiakin tapahtuu, joskus yllättävin seurauksin.

Liina Härkönen

ASMR – Täydellinen ystävä
Istut kuulokkeet päässä katsomassa YouTube-videota, jolla esiintyvä henkilö katsoo kohti sinua hyväksyvästi. Hänen pehmeä äänensä kuiskuttelee lempeitä sanoja korviisi. Yhtäkkiä ihokarvasi nousevat pystyyn, ja kihelmöivä värinä valuu päänahasta alaspäin pitkin selkärankaa. Olosi on yhtä aikaa syvän rentoutunut ja kutkuttelevan sähköistynyt. Olet juuri kokenut ASMR-ilmiön. 

ASMR (autonomous sensory meridian response) tarkoittaa tietynlaisten äänien kuulemisesta syntyviä rauhoittavia aistielämyksiä. Esimerkiksi kuiskaukset, hyminät, rahinat ja kahinat yhdistettynä visuaalisiin ärsykkeisiin, kuten kohti kameraa ojentautuvien käsien silitteleviin liikkeisiin, saavat useissa aikaan erityisiä kehollisia tuntemuksia. Moni on törmännyt ilmiöön arjessaan sattumalta, tietämättä että sillä on nimi ja nykyisin myös sen ympärille rakentunut valtava internet-yhteisö.

Suosituimpien ASMR-artistien ja heidän yleisönsä välille muodostuu kiehtova suhde, jossa videon lempeä muukalainen on samanaikaisesti katsojaansa niin lähellä ja kaukana, toisaalta intiimisti tuttu ja tosiasiallisesti tuntematon. Sini Hormion ja Anu Silfverbergin elokuvassa huomio kohdistetaan ASMR-videoiden tekijöihin. Miten he ovat päätyneet niitä tekemään ja mikä ajaa heitä jatkamaan? Mitä he ajattelevat katsojistaan, jotka ilta toisensa jälkeen hakeutuvat heidän virtuaalihoivaansa rentoutuakseen, nukahtaakseen, kenties tunteakseen itsensä vähemmän yksinäisiksi? Poikkeuksellisen kiehtovan äänimaailman tarjoileva dokumentti antaa puheenvuoron myös ilmiön tieteellistä taustaa avaaville tutkijoille.

Annu Suvanto

ASMR – Täydellinen ystävä -ohjaajat Anu Silfverberg ja Sini Hormio sekä käsikirjoittaja Ari Matikainen ovat paikalla elokuvansa näytöksessä pe 3.2.

Kieli: suomi, englanti
Tekstitys: osittainen englanti
Kesto: 60 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Suomi, Iso-Britannia

Ohjaaja: Sini Hormio, Anu Silfverberg
Tuotantoyhtiö: Kinocompany
Levitysyhtiö: Yle
Käsikirjoitus: Sini Hormio, Anu Silfverberg, Ari Matikainen
Leikkaus: Samu Kuukka
Kuvaaja: Jarkko Virtanen, Sonja Huttunen
Musiikki: Hans Wessels
Äänisuunnittelu: Janne Laine