DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

As the Tide Comes in

Vesilammikoiden täplittämää hiekkatasankoa säestävät tuulessa huojuvien heinien kahina dyynien päällä ja lintujen huudot jossain korkeuksissa. Ollaan Mandøn saarella Tanskan lounaisrannikolla Vattimerellä, joka on tunnettu vuorovesialangoistaan ja kosteikoistaan. Saaren luonto ja linnusto ovat ainutlaatuisia, ja alue kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Mandøn viimeinen maanviljelijä ja nuorin asukas Gregers haaveilee rakkaudesta, mutta 27 asukkaan saarella potentiaaliset kumppanit ovat kadonnut luonnonvara, eikä mantereelle muuttaminen ole vaihtoehto. Niinpä Gregers päättää hakea mukaan Tanskan Maajussille morsian -ohjelmaan. Samaan aikaan toisaalla saaren nousuvesille poikansa menettänyt Mie hätyyttelee sadan vuoden ikää ja pikkuruisessa kaupassa pohditaan täysikuun aiheuttamia univaikeuksia. Elokuva näyttää Mandøn asukkaiden arkisia hetkiä, jotka pistävät kikattamaan ja heti seuraavassa hetkessä liikuttumaan.

Saaren leppoisan elämänmenon taustalla häilyy kuitenkin huoli tulevasta. Ilmastonmuutos ja siitä johtuva merenpinnan nousu näkyvät saarella hyvin konkreettisesti. Lintulajit vähenevät, myrskyt voimistuvat ja vesi valtaa jatkuvasti lisää alaa kahdeksan neliökilometrin kokoisesta saaresta. Ennen pitkää se pakottaa asukkaat pohtimaan epämieluisaa kysymystä siitä, onko heillä saarella tulevaisuutta. Vaikka meriympäristö onkin asukkaille uhka, se on myös koti, josta he sitkeästi pitävät kiinni. Maalle tulleen veden voi aina pumpata takaisin mereen, ja ulkona riehuva myrsky unohtuu, kun pelaa porukalla bingoa.

As the Tide Comes in tuo upealla kuvauksellaan kouriintuntuvan lähelle Mandøn saaren todellisuuden. Elokuvaa katsoessa meren tuoksun voi melkein haistaa itsekin. Saaren karunkaunis luonto, sen historia ja asukkaiden tarinat sekä ympäröivä meri nivoutuvat lämpimäksi kuvaukseksi uhatusta saaresta ja sen asukkaiden rakkaudesta kotiaan kohtaan.

Sabriina Hietaniemi

Sofie Husum Johannesen on paikalla elokuvansa As the Tide Comes in näytöksessä pe 2.2.

Alkuperäinen nimi: Før Stormen
Kieli: tanska
Tekstitys: englanti
Kesto: 89 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Tanska

Ohjaaja: Juan Palacios, Sofie Husum Johannesen (co-director)
Tuottaja: Kasper Lykke Schultz
Tuotantoyhtiö: Elk Film
Käsikirjoitus: Juan Palacios
Leikkaus: Nicolas Nørgaard Staffolani
Kuvaaja: Juan Palacios
Musiikki: Morten Svenstrup
Äänisuunnittelu: Peter Albechtsen