DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Aranda + Taatan paha uni

Taatan paha uni
ohj. Anu Kuivalainen, Suomi 2003
Pasifistinen taideopiskelija Uuno F. Inkinen (1913–2003) joutui sotaan ja piti päiväkirjaa kokemuksistaan. Elämänsä ehtoopuolella hän koki vielä velvollisuudekseen kertoa nuoremmille sukupolville, mistä sodassa todella on kysymys. Kukaan kun ei siitä hänen nuoruudessaan puhunut. Anu Kuivalaisen dokumentissa nuoren Inkisen todistamat tapahtumat välittyvät katsojalle näyttelijä Jari Virmanin tulkitsemina.

Omar Fasolah

Sisältövaroitus: puhetta kuolemasta ja tappamisesta

Aranda
Anu Kuivalaisen ohjaama, useita kansainvälisiä elokuvafestivaaleja kiertänyt Aranda on viipyilevä dokumentti merentutkimusalus Arandasta, joka ei pysähdy koskaan. Dokumentti ei varsinaisesti kerro valtamerten tilasta, vaan kuvaa ihmisen loputonta uteliaisuutta tuntematonta kohtaan. Se kertoo myös suomalaisesta merten tutkimuksesta, jota verrataan metsän tutkimiseen lentokoneesta käsin. Kaikessa kauneudessaan ja hiljaisuudessaan dokumentti on myös kaoottinen siinä mielessä, että siinä eletään hitaasti keskellä ennakoimattomia aaltoja ja ihmisen ymmärryksen ulottumattomissa olevaa valtamerta. Samalla se on myös kuvaus kaipuusta ja yksinäisyydestä. Siinä ihminen on sivuhenkilö, jonka Aranda vie läpi kuohuavien aallokkojen ja kimaltavien horisonttien.

Keinutteleva dokumentti antaa katsojalle tilaa pohtia kuunnellessaan meren pauhua ja katsellessaan rannatonta horisonttia. Se saa tuntemaan itsensä pieneksi kenties elämää suurempien kysymysten äärellä 80 miljoonaa vuotta vanhan Atlantin aalloilla. Dokumenttia kuvattiin kuusi vuotta, ja sen tunnelman takana ovat Jarkko T. Laineen nerokas kuvaus sekä Sanna Salmenkallion vahva mutta hillitty musiikki. 

Heta Heikkala

Kieli: suomi
Tekstitys: englanti
Kesto: 105 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2011
Tuotantomaa: Suomi, Ruotsi

Ohjaaja: Anu Kuivalainen
Tuottaja: Markku Tuurna
Tuotantoyhtiö: Filmimaa Oy
Levitysyhtiö: Filmimaa Oy
Käsikirjoitus: Anu Kuivalainen
Leikkaus: Lasse Summanen, Anu Kuivalainen
Kuvaaja: Jarkko T. Laine
Musiikki: Sanna Salmenkallio
Äänisuunnittelu: Janne Laine