DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

ANNY

Tšekkiläisellä Helena Třeštíkoválla riittää kärsivällisyyttä. Maineikas dokumentaristi tunnetaan projekteistaan, jotka kestävät vuosia – joskus vuosikymmeniä. Tuoreinta seurantadokumenttiaan Annya hän kuvasi 16 vuotta, alkaen vuodesta 1996.

Kamera tapaa Annyn ensimmäisen kerran Prahan Perlová-kadulla, jossa tämä vetää tupakkaa ja kävelee edestakaisin. Anny kertoo aloittaneensa seksityön avioeronsa jälkeen.

Katupartioinnin lisäksi hänet nähdään yleisen vessan siistijänä ja ovirouvana. 46-vuotiaan naisen suhde työhön on mutkaton: hommia on paiskittava, mikäli meinaa syödä, ostaa lapsenlapselle lahjoja tai itselle uutta vaatetta.

Třeštíková on vieraillut DocPointissa kahteen otteeseen. Ensin vuonna 2010 ja sitten vuonna 2019 festivaalin retrospektiivivieraana. Jälkimmäisen visiitin aikaan dokumentaristilta esitettiin muun muassa vankilassa istuvasta taparikollisesta kertova René (2008) sekä heroiiniaddikteista kertovat Katka (2010) ja Mallory (2015).

Ohjaaja tunnetaankin paitsi pitkistä projekteistaan ja tarkkailevasta katseestaan myös katseensa suunnasta. Třeštíková kohdistaa kameransa usein vaatimattomaan arkeen, kauas keskiluokan kulutusjuhlasta ja glamourista.

Kamera ei kuitenkaan hae kurjuutta, ei sensaatiota eikä moralisointia. Anny ei ole tilastojen eikä ihmiskaupan uhri. Hän nauraa herkästi, kaipaa rakkautta ja laulaa seksityöläisiä auttavan järjestön tapahtumissa.

Nimihenkilön elämään palataan noin puolen vuoden välein. Elämänmuutokset eivät ole aina kummoisia, mutta koko elokuvan mittakaavassa tehdään valtava siirtymä. Vuonna 1996 Tšekki oli hiljattain itsenäistynyt ja alle kymmenen vuotta aiemmin demokratiaan siirtynyt alue. Kuvausten loppuessa eletään jo ”suurten bisnesmiesten aikaa”.

Työväenluokkaiselle Annylle muutos on kosmeettinen. Raha valuu edelleen muualle. Enää joutilaisuudesta ei rangaista, kuten vielä kommunismin aikaan, mutta töitä on jatkettava.

Kaisu Tervonen

Elokuvan nimi: ANNY
Kieli: tsekki
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Helena Třeštíková
Tuotantomaa: Tsekki
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 66
Ikäraja: K12
Kuvaaja: David Cysař
Käsikirjoitus: Helena Třeštíková
Leikkaus: Jakub Hejna
Äänisuunnittelu: Richard Müller
Tuottaja: Kateřina Černá
Tuotantoyhtiö: Negativ Film Productions