DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Annelin aika

Ohjaaja Saara Cantell ja näyttelijälegenda Anneli Sauli (1932–2022) tutustuivat Kohtaamisia-elokuvan kuvauksissa vuonna 2009. Vuosia myöhemmin Cantell päätyi tekemään Saulista dokumentin, omien sanojensa mukaan siksi, että: ”Anneli Saulin elämässä yllätykset ja hätkähdyttävät käänteet seurasivat toisiaan niin, ettei kukaan uskoisi sitä, jos siitä tekisi näytelmäelokuvan.”

Cantellin dokumentti tekee läpileikkauksen Saulin uskomattomaan elämään ja uraan ja päästää karismaattisen kohteensa ääneen. Toivo Särkkä valitsi tuntemattoman näyttelijän päärooliin elokuvaansa Hilja maitotyttö, ja rooli toi Saulille seksisymbolin maineen. Hän oli kuin Suomi-elokuvan Marilyn Monroe tai Sophia Loren, mutta asema toi mukanaan myös varjopuolia. Kun studioelokuvat kuolivat Suomessa, Sauli lähti Saksaan tekemään elokuvauraa, ja hänestä tuli Ann Savo. Myöhemmin elämä kuljettaa niin raksahommiin kuin politiikkaankin. Sauli ei vaikene myöskään uransa vaikeammista hetkistä, jotka kertovat synkkää tarinaa menneiden vuosikymmenten ilmapiiristä elokuva-alalla ja Suomessa laajemmin.

Runsaan elokuvamateriaalin rytmittämä dokumentti hehkuu naisten välistä ystävyyttä. Välittömissä haastattelukohtauksissa Cantell istuu kameran edessä sohvalla Saulin vieressä. Kaksikon keskustelujen seuraaminen onkin vauhdikkaan elokuvan riemastuttavinta ja myös koskettavinta antia.

Inari Ylinen

Tuottaja Markku Tuurna, leikkaaja Anne Lakanen ja kuvaaja Marita Hällfors sekä Anneli Saulin tytär Johanna Lahtela osallistuvat elokuvan näytökseen perjantaina 2.2.

Alkuperäinen nimi: Annelin aika
Kieli: suomi, saksa
Tekstitys: englanti
Kesto: 82 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2024
Tuotantomaa: Suomi

Ohjaaja: Saara Cantell
Tuottaja: Markku Tuurna
Tuotantoyhtiö: Filmimaa
Käsikirjoitus: Saara Cantell
Leikkaus: Anne Lakanen
Kuvaaja: Marita Hällfors
Musiikki: Sid Hille
Äänisuunnittelu: Pietari Koskinen