DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Anhell69 & Varjo

Varjo
Anna Asplund, Saana Viinikkala, Suomi 2021
Kieli: suomi
Tekstitys: englanti

Synkeä henkilödokumentti suunnittelija Aalto Asplundista vie kohteensa eristyksissä olevalle saarelle keskelle luontoa. Asplund avaa ajatuksiaan ja päänsisäisiä kamppailujaan käymättä läpi koko elämäntarinaansa. Saareen soudettuaan hän kertoo jo lapsuudesta asti häntä seuranneesta ”tyypistä” ja suhteestaan tähän.

Timo Matoniemi

Anhell69
Medellín, Kolumbia. Ruumisauto ajaa ympäri kaupunkia vailla päämäärää. Tästä elokuvasta piti tulla aivan toisenlainen: B-elokuva dystooppisesta kaupungista, jossa aaveet elävät rinnakkain elävien kanssa. Kun pääosaan valittu 21-vuotias Camilo Najar Medellínin varjoissa sykkivästä LGBTQ+-yhteisöstä kuitenkin kuoli yliannostukseen vain viikko casting-videon kuvausten jälkeen, ohjaaja Theo Montoya muutti lähestymistapaansa. Alkuperäinen elokuva jäi tekemättä, mutta sen tuhkista nousi Medellínin rosoisen queer-yhteisön toiveita ja kollektiivista surua tutkaileva Anhell69. Ääneen pääsevät casting-nauhoille tallennetut yhteisön jäsenet sekä Montoya itse.

Montoyan teos on vahvan henkilökohtainen, haikea ja kaunistelematon mutta elokuvallisen kaunis muistokirjoitus kuvaamilleen ihmisille. Moni dokumentissa esiintynyt nuori ehti kuolla ennen kuin se edes valmistui.

Elokuva syväsukeltaa yhteisöön, jolle tulevaisuus on muille tarkoitettu etuoikeus. Äärikonservatiivisessa ja väkivallan uhan täyttämässä ympäristössä huumeet ja itsemurhat koskettavat liian monia ja liian nuoria. Nuorten kertomuksista kuultaa välinpitämättömyys siitä, mitä heille tapahtuu, sillä huomista ei ehkä koskaan tule. Anhell69 on elokuva heistä ja heille, jotka eivät kuulu minnekään ja jotka elävät aaveina yhteiskunnan varjoissa.

Ida Kumpulainen

Sisältövaroitus: huumeiden käyttö

Kieli: espanja
Tekstitys: englanti
Kesto: 88 min
Ikäraja: K16
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Kolumbia, Romania, Ranska, Saksa

Ohjaaja: Theo Montoya
Tuottaja: Bianca Oana, David Hurst, Theo Montoya, Juan Pablo Castrillon
Tuotantoyhtiö: Desvio Visual, Monogram Film, Dublin Films, Amerikafilm
Levitysyhtiö: Square Eyes
Käsikirjoitus: Theo Montoya
Leikkaus: Matthieu Taponier, Delia Oniga, Theo Montoya
Kuvaaja: Theo Montoya
Musiikki: Vlad Feneșan, Marius Leftărache
Äänisuunnittelu: Eloisa Arcila Fernandez, Estephany Cano, Marius Leftărache, Victor Miu, Marian Bălan, Dragoș Știrbu