DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

And, Towards Happy Alleys

Yksi maailman elokuvakulttuurin mysteereistä on, miten Iranissa tehdään niin kauniita elokuvia, vaikka maassa vallitsee tiukka sensuuri. Useimmissa muissa elokuviaan sensuroivissa maissa tällainen ei ole onnistunut.

Intialainen elokuvaopiskelija Sreemoyee Singh näkee kurssilla iranilaista elokuvaa, kiinnostuu ja lähtee Iraniin tutustumaan kulttuuriin, josta nämä teokset ovat kotoisin. Hän opiskelee kieltä ja ihastuu feministirunoilija Forough Farrokhzadin teoksiin. Hän oppii iranilaisia lauluja ja huomaa, että maassa, jossa naiset eivät saa julkisesti esittää lauluja, halutaan kuitenkin kuulla niitä naisen äänellä.

Elokuvassa haastatellaan iranilaisia elokuvantekijöitä ja feministi-toisinajattelijoita. Yksi haastateltavista on vankilassakin taiteensa vuoksi istunut ohjaaja Jafar Panahi, toinen ihmisoikeustyöstään vangittu Nasrin Sotoudeh.

Lähestymistapa elokuvan hahmoihin ja Iraniin ylipäätään on elämänläheinen ja sattumia syleilevä. Se korostaa vaikutelmaa Iranista eläväisenä, kulttuurisesti rikkaana maana, jossa ostoskeskukseen keräännytään katsomaan jalkapalloa ja naiset taistelevat arjen oikeuksistaan.

Suomessa ja muissa länsimaissa on tapana suhteuttaa muu maailma aina meihin itseemme. And, Towards Happy Alleys on kiinnostava myös siksi, että elokuvana kulttuurivaihdosta sen perspektiivi ei ole länsimainen. Sreemoyee Singh on intialainen ohjaaja, ja elokuvan kulttuurillinen dialogi on intialais-iranilainen. 

Elokuvasta syntyy runollis-feministinen kokonaisteos, esseemäinen ja henkilökohtainen katsaus Iraniin ja sen elokuvaan. Silti ote on kevyt, eloisa, arjen huumoriakin huomioiva.

Juhana Pettersson

Ohjaaja Sreemoyee Singh on paikalla elokuvansa And, Towards Happy Alleys näytöksessä to 1.2.

Alkuperäinen nimi: Be kucheye khoshbakht
Kieli: persia, englanti
Tekstitys: englanti
Kesto: 75 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Intia

Ohjaaja: Sreemoyee Singh
Tuotantoyhtiö: A Happy Alley Film Production
Levitysyhtiö: Master Mechanic Films
Leikkaus: Joydip Das, Pradyatan Bera
Kuvaaja: Sreemoyee Singh
Musiikki: Majdy
Äänisuunnittelu: Anirban Borthakur