DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Among Us Women

Saksalaisen ohjaaja Sarah Noa Bozenhardtin sekä etiopialaisen elokuvantekijä Daniel Abate Tilahun esikoispitkä dokumentti Among Us Women on nimensä mukaisesti kuvaus naisyhteisön kannattelevasta voimasta. Dokumentti kuvaa tarkkasilmäisesti ja hienovaraisesti raskautta, synnyttämistä ja äitiyttä Etiopian maaseudulla.

Länsimaisen lääketieteen ammattilaiset Welela ja Sirki vierailevat Megendin kylässä puhuen kotisynnytyksen vaaroista ja kannustavat kääntymään uuden terveyskeskuksen puoleen. Terveyskeskus on kuitenkin kaukana, eikä ambulanssissa ole koskaan polttoainetta. Kyläkokouksissa neuvotellaan ja nimellisiä edistysaskeleita tehdään, mutta naisen kehon hyvinvointi vaikuttaa kuitenkin edelleen toissijaiselta. Tämä saa kylän naiset kääntymään entistä enemmän toistensa puoleen.

Dokumentti näyttää, miten synnytys kotona tutussa ympäristössä ja rakkaiden ympäröimänä voi olla turvallista silloinkin, kun komplikaatioiden riski on korkea. Synnytys on kuin vakiintunut rituaali, joka toteutetaan rauhassa ja rakkaudella. Dokumentti purkaa naisen itsemääräämisoikeuteen liittyviä kysymyksiä, muutoksen pyörteissä olevaa maaseutua sekä länsimaisen tieteen ja perinteiden välistä ristiriitaa.

Megendi-kylän maisemat häikäisevät kauneudellaan, naisten nauru raikuu hämyisissä tuvissa, ja aika ajoin tanssi peittää huolet alleen. Vaikka muutosta vaalitaan ja vaaditaan, vallitsee kylän naisten välillä luottamus ja kunnioitus jokaisen omaa polkua kohtaan, perinteitä kunnioittaen.

Heta Heikkala

Kieli: amhara
Tekstitys: englanti
Kesto: 93 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Saksa, Etiopia

Ohjaaja: Sarah Noa Bozenhardt, Daniel Abate Tilahun
Tuottaja: Sonja Kilbertus
Tuotantoyhtiö: Evolution Film
Levitysyhtiö: Raina Film Festival Distribution
Leikkaus: Andrea Muñoz
Kuvaaja: Bernarda Cornejo Pinto
Musiikki: Anna-Marlene Bicking
Äänisuunnittelu: Alexandra Praet