DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

All the Beauty and the Bloodshed

Oscar-palkitun Laura Poitrasin (Citizenfour) uusimman elokuvan keskiössä on valokuvaajalegenda Nan Goldin, josta on tullut yhä näkyvämmin myös aktivisti. All the Beauty and the Bloodshed voitti Kultaisen leijonan Venetsian elokuvajuhlilla vasta toisena dokumenttielokuvana palkinnon historiassa.

Oxycontin on kipulääkkeeksi määrättävä opioidi, joka suisti Goldinin monen muun amerikkalaisen tavoin riippuvuuteen. Reseptilääkkeen valmistajille maailmanlaajuinen opioidiepidemia on ollut rahasampo, jonka turvin Sackler-perhe on yrittänyt parantaa imagoaan lahjoittamalla valtavia summia maailman suurimmille taidemuseoille. Goldin ryhtyi aktivistiksi ja muun muassa osallistui mielenosoituksiin taidemuseoissa. Lopulta hän uhkasi vetää omat työnsä pois museoista, jos ne eivät suostuneet poistamaan Sacklerien nimeä seiniltään.

Poliittisen aktivismin kautta Poitrasin dokumentti saa trillerimäisen rakenteen, jonka lomaan hän punoo taidokkaasti Goldinin elämäkerran. Goldin muutti New Yorkin LGBTQ+-yhteisöön ja valokuvasi siellä ystäviään. Nämä lähipiiristä otetut kuvat ja omaelämäkerralliset kotiväkivaltaa kuvaavat valokuvat lukeutuvat hänen tunnetuimpiin töihinsä, joiden taustojen ohella hän kertoo Poitrasille avoimesti värikkäästä elämästään.

Poitrasin älykäs dokumentti näyttää, miten Goldinin valokuvat ja aktivismi linkittyvät toisiinsa: molemmissa aiemmin yksityisasioiksi mielletyt asiat tuodaan julkisuuteen.

Mikko Pihkoluoma

Kieli: englanti
Tekstitys: suomi, ruotsi
Kesto: 113 min
Ikäraja: K16
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Yhdysvallat

Ohjaaja: Laura Poitras
Tuottaja: Howard Gertler, John S. Lyons, Nan Goldin, Yoni Golijov, Laura Poitras
Tuotantoyhtiö: Participant, Praxis Films
Levitysyhtiö: Cinema Mondo
Käsikirjoitus: Laura Poitras
Leikkaus: Joe Bini, Brian A. Kates, Amy Foote
Kuvaaja: Nan Goldin
Musiikki: Soundwalk Collective