DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

All of Our Heartbeats Are Connected Through Exploding Stars & Surround

Surround
Ewa Górzna, Katarzyna Miron, Suomi 2023
ei dialogia

Surround on jatkoa Ewa Górznan ja Katarzyna Mironin teoksille, joissa he hylkäävät ihmiskeskeisen lähestymistavan luontoelokuvaan ja etsivät keinoja kuvata lajien yhteiseloa yksinomaan toislajisten näkökulmasta. Ihmisen läsnäolosta vain vihjataan kuva-alan laitamilta kuuluvin äänin. Näyttämön saavat niin kettu, sammakko, haikara kuin peuratkin. Voisiko tämä olla niiden tarina – tai tarvitaanko tarinaa ollenkaan?

Tytti Rantanen

All of Our Heartbeats Are Connected Through Exploding Stars
Ruotsalaisen ohjaajan ja taiteilijan Jennifer Rainsfordin ensimmäinen pitkä elokuva käynnistyy kuvauksena ihmisistä, joiden elämät Japanin rannikolle vuonna 2011 iskenyt tsunami suisti raiteiltaan. Jokainen on menettänyt jonkun itselleen rakkaan, eikä kukaan ole päässyt täysin surujensa ja traumojensa herraksi.

Lähtöasetelmassa olisi jo itsessään ollut aineksia kiinnostavaan dokumenttielokuvaan, mutta All of Our Heartbeats Are Connected Through Exploding Stars ei tyydy tähän, vaan se laajenee tutkielmaksi ihmisen pienuudesta suurten luonnonvoimien kourissa. Japanissa ja Havaiijilla kuvattu elokuva kasvaa kuvaukseksi arvaamattomasta mutta samalla hauraasta meriluonnosta, jossa sukelteleva ihminen on vain yksi monista merta hyödyntävistä lajeista. Samalla olemme tosin ainut laji, jonka roskat kulkeutuvat Japanin rannikolta Havaijin saarille asti ja jonka käynnistämä ilmastonmuutos uhkaa merien lämmetessä heittää tolaltaan kokonaisia ekosysteemejä. Tuholla mässäilyn sijaan elokuvassa korostuu kuitenkin ihmisten ja meren kohtalonyhteys – ja tuon yhteyden hauraus. ”Kaikki henkäyksemme ovat yhteydessä toisiinsa”, kuten elokuvassa todetaan.

Italialaisen Teho Teardon soljuva musiikki loihtii merenalaisiin luontokuviin maagisen tunnelman, joka vie katsojan matkalle meren ja ihmismielen syvyyksiin.

Matti Ylönen

Kieli: englanti, japani
Tekstitys: englanti
Kesto: 87 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Ruotsi, Japani

Ohjaaja: Jennifer Rainsford
Tuottaja: David Herdies, Michael Krotkiewski, Mirjam Gelhorn
Tuotantoyhtiö: Momento Film
Levitysyhtiö: Taskovski
Käsikirjoitus: Jennifer Rainsford
Leikkaus: Camille Cotte, Amalie Westerlin Tjellesen
Kuvaaja: Karolina Pajak, Iga Mikler, Wojtek Sulezycki
Musiikki: Teho Teardo
Äänisuunnittelu: Ted Krotkiewski