DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

ACASA, MY HOME

Yli kymmenhenkinen Enachen perhe on asunut suistoa muistuttavalla Văcăreștin puistoalueella yli 20 vuotta piilotellen ahtaassa pahvimajassa lastensuojeluviranomaisilta. Vapauteen liitävän joutsenen lailla korkeuksiin nouseva drone-kamera paljastaa, kuinka lähellä teollisen metropolin sykettä puisto on. Myös kaupunki ja sen viranomaiset ymmärtävät alueen potentiaalin ja ryhtyvät kunnostamaan aluetta vapaa-ajan viettoon soveltuvaksi luonnonpuistoksi.

Kaikille tämä ei ole ilouutinen, sillä suunnitelma tarkoittaa häätöä Enachen perheelle. Sosiaaliviranomaiset auttavat asunnon hankkimisessa ja uuteen elämään sopeutumisessa, mutta helppoa se ei ole. Vali on asunut alueella koko ikänsä, eikä ole kokenut muuta todellisuutta. Isä masentuu ja passivoituu kotona, kun taas vanhimmat pojat pidätetään laittomasta kalastuksesta. Onko elämä kaupungissa ollenkaan mahdollista?

Tutkivana journalistina työskentelevän Radu Ciorniciucin debyyttiohjaus palkittiin Sundancen elokuvajuhlilla tuomariston erikoispalkinnolla. Dokumentti päästää katsojan poliitikkojen lehdistötilaisuuksien ja prinssi Charlesin valtiovierailujen kaltaisten mediatempausten varjoon jäävien tarinoiden ääreen. Dokumentti ei alenna tai kohota hahmojaan, vaan näiden humaani kompleksisuus näyttäytyy katsojalle monitasoisena.

Otto Kylmälä

Elokuvan nimi: ACASA, MY HOME
Kieli: romania, englanti
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Radu Ciorniciuc
Tuotantomaa: Romania, Saksa, Suomi
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 86
Ikäraja: S
Kuvaaja: Radu Ciorniciuc, Mircea Topoleanu
Käsikirjoitus: Lina Vdovîi
Leikkaus: Andrei Gorgan
Äänisuunnittelu: Andreas Mühlschlegel
Musiikki: Codrin George Lazăr, Yari
Tuottaja: Monica Lăzurean-Gorgan, Radu Ciorniciuc
Tuotantoyhtiö: Manifest Film