DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

A Taste of Whale

Färsaarelaisen valaanpyynnin ikonisin tapahtuma on vuosittainen grind eli grindadráp, jossa grindvalaita ajetaan mereltä lahteen ja teurastetaan rannalla kymmenittäin. Vaikka valaanpyynti on suurimmassa osassa maailmaa kielletty, Färsaarilla sitä jatketaan edelleen kulttuuriseen merkitykseen vedoten.

A Taste of Whale käsittelee tätä perinnettä sen nykyisistä kipukohdista käsin. Valaanpyytäjät kertovat, miksi pitävät perinnettä tärkeänä eivätkä halua luopua siitä. Toistuvana argumenttina nousee esiin ajatus siitä, että nykyihminen on vieraantunut ruuantuotannon realiteeteista. Näemmekin färsaarelaislasten tutustuvan teurastetun eläimen ruhoon ja osallistuvan juuri tapettujen valaiden nylkemiseen. Onpahan selvää, että liha lautasella tulee eläimestä.

Elokuvallisesti A Taste of Whale on kaunis. Kamera tavoittaa hienosti Färsaarten sumuiset maisemat. Se on paikoin myös erittäin verinen. Suuria eläimiä tapetaan kirkkaassa päivänvalossa, ja meri lainehtii hurmeesta punaisena.

Valaanpyytäjien vastavoimana toimii suoran toiminnan ympäristöjärjestö Sea Shepherd, joka käy Färsaarilla kampanjoimassa valaanpyyntiä vastaan. Heidän taktiikkanaan on yrittää pelotella valaat pois rannasta niin, ettei niitä saataisi tapettua. Se on kuitenkin vaikeaa, koska valaat pitäisi löytää ennen kuin pyytäjät huomaavat ne.

Lopulta meren saastumisella saattaa kuitenkin olla aktivistien ponnisteluja suurempi vaikutus valaiden hyväksi.

Juhana Pettersson

Sisältövaroitus: eläimiin kohdistuva väkivalta

Kieli: englanti, ranska, fääri
Tekstitys: englanti
Kesto: 85 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Ranska

Ohjaaja: Vincent Kelner
Tuottaja: Rémi Grellety
Tuotantoyhtiö: Warboys Films
Levitysyhtiö: Films Boutique
Käsikirjoitus: Vincent Kelner
Leikkaus: Olivier Marzin
Kuvaaja: Vincent Kelner
Äänisuunnittelu: Thomas Desjonquères, Guillaume D'ham, Simon Poupard, Pierre-Jean Labrusse