DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

A Storm Foretold

Yksi Donald Trumpin presidenttikauden mieleenpainuvimmista hahmoista oli poliittinen neuvonantaja ja peluri Roger Stone. Elokuvan A Storm Foretold alussa tanskalainen ohjaaja Christoffer Guldbrandsen kertoo valinneensa Stonen portikseen yhdysvaltalaisen oikeistopolitiikan maailmaan.

Stone on värikäs hahmo, karismaattinen omalla moraalista vapaalla tavallaan. Hän päästää kameran yllättävänkin lähelle. Usein vaikuttaa siltä, että hänestä on hauskaa, että Guldbrandsen on paikalla todistamassa hänen peliliikkeitään. Eräässä kohtauksessa hän esittelee ohjaajan tutulleen ”tanskalaisena kommunistina”.

Tarina alkaa Stonen henkilökuvana keskellä hulluimpia Trump-vuosia. Hän joutuu oikeuteen, tulee tuomituksi ja yrittää saada Trumpilta armahdusta. Stone on erikoinen näky kampanjoidessaan erilaisissa konservatiivitilaisuuksissa oman vapautensa puolesta. Stonen tuomion kumoaminen on tietenkin yhteismitallinen Yhdysvaltojen kultaisen tulevaisuuden kanssa.

Tämä on kuitenkin vasta alkua. Elokuva saa uutta potkua Stonen osallistuessa sittemmin surullisenkuuluisan tammikuun 6. päivän kansannousun suunnitteluun. Stone ei halua, että Trump seuraajineen hyväksyy vaalitappion, ja sitä lähdetään protestoimaan Washingtoniin.

A Storm Foretold on elokuva poliittisesta lähihistoriasta. Vaikka elokuva on tanskalainen, näkökulma on vankasti Yhdysvalloissa. Se päästää katsojan kulisseihin seuraamaan, mitä kaikkien tuntemien tapahtumien taustalla oli meneillään.

Juhana Pettersson

Kieli: englanti, tanska
Tekstitys: englanti
Kesto: 100 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Tanska

Ohjaaja: Christoffer Guldbrandsen
Tuottaja: Christoffer Guldbrandsen, Peter Engel, Henrik Veileborg
Tuotantoyhtiö: Guldbrandsen Film
Levitysyhtiö: DR Sales
Käsikirjoitus: Christoffer Guldbrandsen
Leikkaus: Malene Lykke Dreyer, Andreas Jonsson Hay
Kuvaaja: Frederik Marbell
Musiikki: Mikkel Maltha, Anthony Lledo, Flemming Nordkrog
Äänisuunnittelu: Lars Halvorsen