DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

A SONG CALLED HATE

”Suurin osa taideprojekteista on vain liian pitkälle vietyjä vitsejä”, toteaa islantilainen taiteilija Ragnar Kjartansson A Song Called Hate -elokuvan alkupuolella. Ja vitsiltähän se aluksi vaikuttaakin. Antikapitalistinen BDSM-performanssitaideryhmä Hatari edustamassa Islantia Euroviisuissa? Vitsi muuttuu pian todeksi, kun Hatari ponnistaa Islannin underground-piireistä ja voittaa maansa karsinnat. Matka kohti vuoden 2019 Euroviisuja alkaa.

A Song Called Hate on mehevä dokumentti, jossa esikoisohjaaja Anna Hildur seuraa lähietäisyydeltä Hatarin matkaa Euroviisuihin – ja heidän yrityksiään protestoida Israelissa järjestettäviä viisuja vastaan. Boikotoinnin sijaan Hatari haluaa protestoida Euroviisuja sisäpuolelta käsin.

Israelissa Hatarin jäsenet, erityisesti bändin laulajat, serkukset Klemens ja Matthías, pääsevät näkemään lähietäisyydeltä konfliktialueen todellisuuden ja arkipäivän. Retket Palestiinan alueelle ja tapaamiset paikallisten muusikoiden kanssa vain vahvistavat Hatarin jäsenten protestinhalua. Samalla valtavan, epäpoliittisuuteen pyrkivän Euroviisu-organisaation sensuuri pyrkii kaikin tavoin tekemään protestoinnin mahdottomaksi.

Trillerinomaisesti etenevä dokumentti viihdyttää ja herättää ajatuksia protestoinnista taiteen keinoin ja taiteilijoiden velvollisuudesta ottaa kantaa. Onko taiteilijan intentioilla väliä? Tuottajina taustalla vaikuttavat taiteilijat ja musiikkidokumentaristit Iain Forsyth ja Jane Pollard (20 000 Days on Earth). Dokumentti vie katsojan Euroviisu-huuman kiiltävän julkisivun taakse – ja ilahduttaa viisuttoman vuoden jälkeen.

Inari Ylinen

Elokuvan nimi: A SONG CALLED HATE
Kieli: englanti, islanti, arabia, heprea
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Anna Hildur
Tuotantomaa: Islanti
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 89
Ikäraja: K7
Kuvaaja: Baldvin Vernhardsson
Käsikirjoitus: Anna Hildur, Iain Forsyth, Jane Pollard
Leikkaus: Olly Stothert
Äänisuunnittelu: Bergur Thorisson
Tuottaja: Anna Hildur
Tuotantoyhtiö: Tattarrattat