DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

A Silent Story

Anders ja Peter ovat tunteet lapsuudesta asti. Eräänä päivänä kolmekymppinen Anders soittaa Peterille, jota ei ole nähnyt yli kymmeneen vuoteen. Hän on tekemässä elokuvaa seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja haluaa haastatella Peteriä. Puhelun sävy on ystävällinen, vaikka sen jälkeen käy ilmi, että Peter on hyväksikäyttänyt Andersia usean vuoden ajan.

Anders tekee siis elokuvaa itsestään. Kun hyväksikäyttö alkoi, Anders oli kuuden vanha ja Peter kolmentoista.

Miehet tapaavat lyhyesti sopiakseen jatkosta, mutta seuraavia tapaamisia ei tahdo millään järjestyä. Menee aina kuukausia ennen kuin Peter ilmaantuu kuvauksiin. Lisäksi Peter väittää, ettei muista mitään. Anders turhautuu. Hän juo kahvia ja vettä, aina vain kahvia ja vettä, ja välillä tilittää avovaimolleen. Anders puhuu nyt, mutta lapsuudessa ja nuoruudessa hänen ympärillään ja sisällään vallitsi hiljaisuus, toteaa hän elokuvassa.

Anders Skovbjerg Jepsen on tanskalainen elokuvaohjaaja ja A Silent Story hänen ensimmäinen pitkä dokumenttinsa. Elokuvan ote kipeään aiheeseen on herkkä ja rehellinen ja se välttää kaiken tirkistelyn ja kauhistelun. Hyväksikäytön kuvauksella ei mässäillä, eikä Peteriä demonisoida: ei näytetä kasvoja eikä kerrota hänen oikeaa nimeään. Hätkähdyttävintä elokuvassa onkin sen alussa kerrottu tieto, että noin kolmasosassa kaikista seksuaalisen hyväksikäytön tapauksista alaikäinen hyväksikäyttää toista alaikäistä.

Jaana Semeri

Sisältövaroitus: vilkkuvia valoja

Alkuperäinen nimi: En tavs historie
Kieli: tanska
Tekstitys: englanti
Kesto: 88 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Tanska, Ruotsi

Ohjaaja: Anders Skovbjerg Jepsen
Tuottaja: Anne Köhncke
Tuotantoyhtiö: Final Cut for Real
Levitysyhtiö: Syndicado Film Sales
Leikkaus: Lars Sigsgaard Berg
Kuvaaja: Mathias Døcker, Marie Suul Brobakke
Musiikki: Irya Gmeyner, Martin Hederos
Äänisuunnittelu: Martin Hennel, Jatte Nilsson